Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консервативната опозиция, оглавена от Саркози, спечели първия тур от местните избори във Франция

Партията на Оланд зае третото място

| обновено на 23.03.15 в 12:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дясната опозиция във Франция, ръководена от бившия президент Никола Саркози, победи в първия тур на местните избори за управление на департаментите. На втора позиция излиза крайнодесният Национален фронт. Управляващата левица ще загуби водачеството си в редица области.

Републиканските формации удържаха позициите си, Националният фронт не е първата политическа сила във Франция, заключи френският премиер Манюел Валс след вчерашния местен вот. Дясната партия на Никола Саркози в съюз с центристите поведе убедително, оставяйки назад крайната десница, противно на повечето прогнози. Ксенофобското и евроскептично движение далеч не постигна очакванията си, но си осигури пробив в местната власт, достигайки на балотаж в повече от половината департаменти. Неговата лидерка Марин льо Пен не даде указания за вот за следващия тур на 29-и март.
С около 25% управляващата левица се представи по-добре от прогнозите, но е на път да загуби позициите си в около половината от департаментите, в които сега е начело. Още снощи социалистите призоваха електората си към вот срещу Националния фронт на балотажа, докато десният лидер Саркози не препоръча на симпатизантите си да гласуват нито за крайната десница, нито за левицата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!