Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се проверят версиите на пазачите от Иганово

ВМЗ-Сопот след взривените  2000 неуправляеми ракетни снаряди продължава да търси причините. 

За най-голямото предприятие от военнопромишления комплекс в България ще чуем позицията на генерал Аню Ангелов, бившият  военен министър ще опише и факторите за безопасността, и повишаване на квалификацията на работещите.

Р. П.: Според вас кои са тези две причини, които трябва да се разкриват от следствието? Вашата позиция, генерал Ангелов!

Аню Ангелов:  И днес чета по пресата, че те са значително повече. Важното е, че трудно можем да си представим в склад с готова продукция да възникне такъв взрив. Те се съхраняват определен начин – в сандъци, самият склад е от ламарина така, че не може просто да си представи човек дори взрив без определена намеса, не казвам човешка или друга, въпросът е за някаква причина, която да доведе до взривяването на тези ракети. За съжаление това може да го кажат съответните специалисти и хората, които са започнали досъдебното производство.

Р. П.:  Исках да ви кажа, че днес в част от печатните медии става ясно, че около 300 ръчни противотанкови гранатомета са унищожени в склада. Те имали пък много голяма разрушителна сила, но за щастие експлозията явно не е била толкова силна, че да има и кратери на мястото. Как си обяснявате това, как на едно място се съхраняват всички тези?

А. А.:  Не, абсолютно точно може да каже ръководството на предприятието какво е имало в момента там на входящ и изходящ контрол. Има специални книги, които се попълват, ако се спазват естествено всички указания, и тогава се знае много точно какво е имало в този склад и какво е нямало. Случаят не е такъв какъвто беше в Челопечене, където явно отчетността е била под всякаква критика. Но на този въпрос какво точно е имало вътре могат да кажат хората от самия завод.

Р. П.: Генерал Ангелов, това мислят оръжейниците – саботаж, версия за конкуренти.

А. А.: Хората различни версии изказват. Например охранителите по какъв начин са усетили опасността т. е. какво ги е принудило да напуснат и по този начин да останат живи, добре е, че са останали живи, но каква е причината. Навярно е имало нещо, което ги е накарало да се усъмнят във възможността за взрив.  Въпросът е малко по-дълбок.

....................




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49