Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се проверят версиите на пазачите от Иганово

ВМЗ-Сопот след взривените  2000 неуправляеми ракетни снаряди продължава да търси причините. 

За най-голямото предприятие от военнопромишления комплекс в България ще чуем позицията на генерал Аню Ангелов, бившият  военен министър ще опише и факторите за безопасността, и повишаване на квалификацията на работещите.

Р. П.: Според вас кои са тези две причини, които трябва да се разкриват от следствието? Вашата позиция, генерал Ангелов!

Аню Ангелов:  И днес чета по пресата, че те са значително повече. Важното е, че трудно можем да си представим в склад с готова продукция да възникне такъв взрив. Те се съхраняват определен начин – в сандъци, самият склад е от ламарина така, че не може просто да си представи човек дори взрив без определена намеса, не казвам човешка или друга, въпросът е за някаква причина, която да доведе до взривяването на тези ракети. За съжаление това може да го кажат съответните специалисти и хората, които са започнали досъдебното производство.

Р. П.:  Исках да ви кажа, че днес в част от печатните медии става ясно, че около 300 ръчни противотанкови гранатомета са унищожени в склада. Те имали пък много голяма разрушителна сила, но за щастие експлозията явно не е била толкова силна, че да има и кратери на мястото. Как си обяснявате това, как на едно място се съхраняват всички тези?

А. А.:  Не, абсолютно точно може да каже ръководството на предприятието какво е имало в момента там на входящ и изходящ контрол. Има специални книги, които се попълват, ако се спазват естествено всички указания, и тогава се знае много точно какво е имало в този склад и какво е нямало. Случаят не е такъв какъвто беше в Челопечене, където явно отчетността е била под всякаква критика. Но на този въпрос какво точно е имало вътре могат да кажат хората от самия завод.

Р. П.: Генерал Ангелов, това мислят оръжейниците – саботаж, версия за конкуренти.

А. А.: Хората различни версии изказват. Например охранителите по какъв начин са усетили опасността т. е. какво ги е принудило да напуснат и по този начин да останат живи, добре е, че са останали живи, но каква е причината. Навярно е имало нещо, което ги е накарало да се усъмнят във възможността за взрив.  Въпросът е малко по-дълбок.

....................




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28