Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньор загина, а друг е пострадал при срутване в мина край с. Оброчище

Гинка Василева: Забранено е сдружаването на работниците в синдикални организации от собственика

40-годишен работник загина на място при срутване на скална маса в мината край добричкото село Оброчище. Мината е собственост на британска компания. Лидерът на КНСБ в Добрич Гинка Василева нарече мината "ад под небето".

Инцидентът е станал около 11.30 часа във вторник, а сигналът на телефон 112 е подаден половин час по-късно. Инспекторите определят инцидента като трудова злополука и ще започнат да проверяват дали укрепването на галерията, където е станало срутването, е изпълнено според изискванията. По първоначална информация, в мината се е срутило голямо парче скала. Загиналият около 40-годишен миньор работи в мината от 6-7 години и, макар че от инспекцията твърдят, че той е бил с професионално работно облекло и с каска на главата, от удара е загинал на място. Миньорът е от село Ляхово, семеен с две деца. Кметът на селото вече е известил семейството му за трагедията. В мината не е имало тежки злополуки досега. По списък там работят около 150 души на смяна, на около 200-300 метра под земята.


Другият пострадал - 43-годишен миньор от Балчик, след прегледи в болницата се е разписал и доброволно е напуснал здравното заведение.

Мястото на инцидента се разчиства, извършват се следствени действия. От прокуратурата потвърдиха, че е започнало досъдебно производство.

В мината няма синдикални организации, каза Гинка Василева:

Забранено е сдружаването на работниците и служителите в синдикални организации от собственика. Имаше навремето такива декларации, когато ние имахме синдикална организация, в последствие обаче се разбра, че не трябва да оставят никакви писмени доказателства. Хората бяха заплашени и така синдикалната организация се разтури.

Мината е дадена на концесия за 25 години на британската компанията "Евроманган".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!