Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДНСК разследва инцидента със срутен хотел в курортния комплекс "Слънчев ден"

| обновено на 09.04.15 в 12:22
Снимка: БГНЕС

Все още не са открити работници в развалините на рухналата 10-етажна сграда на бившия хотел "Вероника" в курорта "Слънчев ден". Разчистването с тежка техника продължава. На мястото на инцидента са голяма част от близките на издирваните.

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) започна незабавно разследване на инцидента.

Иван Иванов, директор на Областната инспекция по труда, съобщи по-рано, че самоличността на тримата издирвани и на загиналия, чието тяло беше открито, е установена. По предварителна информация, намереното снощи тяло е на 40-годишния Борислав Стефанов. Издирват се Манол Манолов, Тодор Тодоров, Йосиф Стефанов.

Идентифицирани са с имена и ЕГН. Това нещо полицията ни го предостави в късните часове. Знаем за това и направихме служебна проверка през нощта за всеки един и се установи, че нито един от тези работници няма сключен трудов договор с някаква фирма.

По всяка вероятност има още един човек, който се издирва, това е Румен Кирилов. Информацията е на неговия брат, който заявява категорично, че ще се заведе дело при всякакъв изход от ситуацията от всички близки срещу фирмите, защото е имало някакви договори, но те са изцяло фалшиви. Това ще се провери от инспекцията по труда.

Петима работници, които са оцелели от срутването, са разказали, че ги е наемал човек, когото знаят само по малко име.

Появи се трета фирма, освен регистрираната в село Припек фирма "Бултранс груп", която е подизпълнител на фирмата "Планикс". Другата фирма е "Дигик", за която още няма информация. Ясно е също така, че действително фирмата е събирала работниците от жп гарата във Варна, както и от ромската махала, без да сключва с тях никакви договори. Точно в 17:30 часа, около 35 минути преди началото на инцидента, техническият ръководител отишъл и разпоредил да се къртят стоманенобетонните конструкции, за да се извади от тях стоманата. След това е напуснал обекта и работниците сами са продължили къртенето, което най-вероятно, по думите на Иван Иванов, е предизвикало срутването на 10-етажната сграда:

Снощи в Пето РУП петима човека открихме, които бяха на разпит. Това са всичките, които са работили по добив на стомана от тези стоманобетонни конструкции. Техните задължения са били навън, при разрушената сграда, да извършват механично доразрушаване на стоманобетонната конструкция и добиване на желязо. Тези петима са близки родственици с тези, които бяха затрупани вътре в сградата.

Петимата, оцелели при инцидента, разказват, че разпореждането да започнат да рушат стоманенобетонните конструкции е дошло от "господин Георгиев". Един от оцелелите Стефан Ангелов разказва: 

Срути се цялата. Изведнъж. Имаше пет души.

Не се знае каква точно длъжност изпълнява във фирмата въпросният господин Георгиев. На въпрос дали работниците имат договор с фирмата, Ангелов каза:

Би трябвало. Подписахме някакви документи, но не знам, аз съм от три, четири дена тука. Вината за случилото се носи Георгиев, сподели очевидецът.

Заради инцидента от Главна дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност" във Варна пристигна Първан Секиранов, директор на оперативно-издирвателни дейности. Той каза, че разчистването на района продължава и все още има надежда да бъде открит оцелял: 

Надяваме се, дано някъде в някоя ниша да са останали тези хора, които ги издирваме. На този етап това, което е съсредоточено, е достатъчно. Повече техника би пречила. Просто, координацията не толкова на хората, колкото уменията на багеристите да могат така да работят, че ако видят нещо, да го запазят в целостта му.

До този момент и термокамерите, и останалата техника за проучване на терена, както и специален пулсометър, който е бил използван, не дават информация за наличие на хора. Надеждите са в приземния етаж да има някаква ниша, в която да са останали оцелели.

Областният управител на Варненска област Стоян Пасев поясни:

Продължава издирвателната операция. Кризисният щаб ще бъде свикан отново, след като има някакви резултати. 

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че в момента се уточнява точният брой на хората, работили на обекта. Цацаров допълни, че акцентът сега са спасителните работи.

Формира се екип от следователи, едновременно с това се извършва оглед на място. Разбирам, че съвместно с органите на МВР, основната дейност и на прокуратурата в момента е уточняване на лицата, броя и кръга на лицата, които са пострадали, тъй като към момента липсват каквито и да е, да ги нарека, писменни данни, относно броя лица, а и въобще хората, които са работили на обекта. За съжаление пристъпва се към уточняване на това, дали има още лица, които биха могли да бъдат сред развалините на базата на показания на техни близки, които, след като роднините им не са се завърнали, след края на работния ден, са дошли на място.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

При срутилия се хотел има грубо нарушаване на технологията на събаряне

Аз лично не познавам г-н Георгиев, но на базата на документи, които нашите хора са подписали за охрана на труда, това е управителят на фирма "Дигинг" Георги Иванов Георгиев , каза в интервю за предаването "12+3" съдружникът в строителната фирма..

публикувано на 09.04.15 в 13:12

Инспекцията по труда проверява фирмата - изпълнител на срутилия се хотел

Екип на Инспекцията по труда проверява фирмата - изпълнител на ремонтните дейности на срутилия се хотел "Вероника" край Варна. Целта е да се установи имало ли е проект и план за разрушаване и обезопасяване.  На информационната табела на срутилата се..

обновено на 09.04.15 в 17:00

Иван Бойков: Фирма "Бултранс груп" не е регистрирана в БСК и няма право да бъде на строителен обект

При срутването на хотел "Вероника" край Варна има грешки по цялата верига , каза изпълнителният директор на Българската строителна камара (БСК) Иван Бойков в интервю за предаването "12+3". Бойков беше категоричен, че в закона е..

публикувано на 09.04.15 в 13:27