Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред Троянския манастир ще бъде поставен позлатен кръст по повод 1150 години от покръстването

Снимка: БГНЕС

По повод отбелязването на 1150 години от покръстването на българския народ, на входа на Троянския манастир ще бъде поставен кръст със златно покритие. Той ще бъде монтиран и осветен на 2-ри май, когато Българската православна църква чества паметта на свети княз Борис, кръстител на българите.

Позлатеният кръст е изработен в духа на българските традиции от майстори монаси в манастир в Украйна. На него има и елемент, символизиращ трънливия венец на Иисус Христос, съобщи игуменът на Троянската света обител - величкият епископ Сионий:

И ще се включим в общобългарското честване, което Светият синод на Българската църква ще проведат в град Плиска, където е живял великият български цар. Именно в Плиска той е приел учениците на светите братя Кирил и Методий, именно в Плиска са извършени приемането на новата азбука, покръстването, актът на отварянето на българския народ към всички християнски народи.

Дядо Сионий допълни, че по повод празника, в един от параклисите на Троянската света обител ще бъде поставен мозаечен кръст. В околностите на Троянския манастир ще бъдат засадени и 1150 дръвчета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!