Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завършиха преговорите на външните министри на страните от "нормандската четворка"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на страните от "нормандската четворка" призоваха страните в украинския конфликт за пълно прекратяване на огъня и изтегляне на всички тежки оръжия от зоната на бойните действия, се казва в публикуваното съвместно изявление след срещата в Берлин.

Министрите изразяват загриженост от последните случаи на сблъсъци, включително използването на тежки оръжия в района на Широкине и летището на Донецк", се подчертава в документа, цитиран от ТАСС. Министрите призоваха и за изтеглянето на тежките оръжия с калибър под 100 милиметра, както и всички видове танкове.

Тристранната контактна група и специалната мониторингова мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа трябва да съгласуват графика за тази цел.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, чиято страна беше домакин на преговорите, подчерта, че по време на преговорите отново са се откроили различията в мненията на Киев и Москва. Щайнмайер допълни, че страните нямат избор, освен спазването на споразуменията, постигнати в Минск през септември и февруари.

Ако процесът бъде замразен, ще има заплаха от подкопаване на Минското споразумение. Всички страни подчертаха, че искат да избегнат това на всяка цена.

Малко след преговорите руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страните не са успели да постигнат споразумение по украинските искания за разполагане на миротворчески сили. Той допълни, че е необходимо да се създадат четири работни подгрупи в Контактната група по военните въпроси и проблемите на сигурността, въпросите за икономическото възстановяване на Донбас, хуманитарните въпроси и политическата реформа.

Междувременно, бяха оповестени нови данни на ООН, според които броят на загиналите в конфликта в Украйна надхвърля 6100 души. Ранените са близо 15 500.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!