Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Епопея на тракийските царе“ завладява Лувъра

Снимка: БГНЕС

В музея „Лувър“ в Париж днес се открива изложба "Епопея на тракийските царе – археологически открития в България". На церемонията по откриване ще присъстват представители на правителствата на България и на Франция. Поканени са също генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева и известната френска певица с български произход Силви Вартан.

Научната концепция и подборът на експонатите за изложбата са направени от трима френски и двама български учени. Представени са 1629 експоната от 17 български музея и 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които и от Британския музей и Музея Прадо. Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство – бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София. Експозицията е разположена в четири зали в крило "Ришельо" в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна от най-многобройната музейна публика в света в периода от 16 април до 20 юли 2015 г.

Ето как един от френските куратори на изложбата – Александър Баралис, оцени пред Радио България значението на събитието:

Вие добре разбирате, че за България това е уникално събитие, с изключителен интерес, ако съдим по това, какво пише пресата. Има и една еволюция, ако съдя по моите приятели, които преди 14 години, откакто работим заедно с България, не знаеха почти нищо за нея. Сега познават планините, Черноморието, красотите, културата на страната. Направена е голяма крачка, повярвайте ми! Отваряйки вратите на Лувъра, директорът Жан Люк Мартинез дава уникален шанс на България да представи своето културно богатство, един съвременен поглед на историята и вярвам, че това е само началото на едно изключително ползотворно сътрудничество, защото България има още какво да покаже на света.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!