Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекторите от Агенцията по рибарство и аквакултури на лов за бракониери в Ловеч

Над 30 хиляди метра бракониерски мрежи, въдици, гумени лодки и други конфискувани рибарски принадлежности унищожиха инспекторите от Агенцията по рибарство и аквакултури в Ловеч. Риболовът в изкуствени водоеми и в реки до 500 метра надморска височина е забранен от вчера до 31-ви май, а от 1-ви май до 15-и юни - във водоемите с надморска височина над 500 метра.

В Ловешка област разрешен за любителски риболов остава част от язовир "Сопот" и старите корита по поречието на река Осъм, съобщи Йордан Найденов от Агенцията по рибарство и аквакултури в Ловеч. Той допълни, че от началото на годината инспекторите от Агенцията са извадили от язовир "Сопот" четири хиляди метра бракониерска мрежа и над триста килограма риба.

През този период бракониерският натиск върху рибния ресурс е доста сериозен, тъй като водата е доста студена, рибата не е толкова активна и подвижна.

Найденов добави, че Ловешка област е наситена с естествени и изкуствени водоеми и това създава предпоставки за бракониерски риболов:

Контролът е ежедневен. Както през светлата част на денонощието, така и през тъмната част на денонощието правим проверки,
уточни той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!