Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 4 часа Владимир Путин отговаря в ефир на въпроси на руските граждани

| обновено на 16.04.15 в 16:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 4 часа руският президент Владимир Путин отговаряше в ефир на въпроси на руските граждани.

"Пряката линия" се излъчи от руските телевизии и радиостанции, като сред коментираните теми от държавния глава бяха вътрешната икономическа ситуация, отношенията с Украйна и доставките на ракетни системи за Иран.

Путин заяви, че неговото правителство е успяло да предотврати влошаването на инфлацията, като страната се връща по пътя на растежа:

Успяхме да предотвратим инфлационна спирала. Действителният ръст на брутния вътрешен продукт на Русия е нараснал с 0,6 процента през 2014 г. Не е голям, но все пак е растеж. Увеличило се е и промишленото производство с 1,7 процента.

Путин прогнозира, че руската икономика може да се възстанови за по-малко от две години. Добивът на петрол е достигнал рекордните 525 милиона тона. Според Путин бюджетният дефицит от 3,7 процента е приемлив.

Владимир Путин за пореден път заяви, че в Украйна няма руски войски. Той обвини Киев, че изолира Донбас от Източна Украйна, като изключва населението му от националната финансова система. Според руския държавен глава днешното украинско ръководство прави много грешки и резултатите ще са отрицателни. Въпреки това Русия е заинтересована от пълно нормализиране на отношенията с Украйна.

Защото това са наши съседи, наши партньори и е в наш интерес по нашите граници да има спокойствие, ред и да имаме възможност да развиваме икономически връзки с проспериращ партньор.

Руският президент заяви, че е позволил подновяването на доставките на ракетните системи С-300 за Иран заради напредъка в преговорите по иранската ядрена програма.

Днес иранските партньори демонстрират голяма гъвкавост и очевидно желание да се постигне компромис по иранската ядрена програма.

Руският държавен глава допълни, че зенитно-ракетните комплекси С-300 имат изключително отбранителен характер и не са включени в списъка със санкциите съгласно резолюцията на ООН.

За седмица бяха събрани 2 486 000 запитвания към държавния глава - повече, отколкото преди година чак до края на програмата. До края на предаването те прехвърлиха границата от 3 милиона.

В студиото бяха поканени политици, обществени дейци и герои от нашумели телевизионни предавания.

Днешната пряка линия продължи точно колкото миналогодишната: 3 часа и 55 минути. За това време Путин успя да отговори на 90 въпроса. 

Традиционните предавания, в които Путин отговаря на въпроси на гражданите, се появиха през първия мандат на президента. Най-дълго Путин е отговарял на въпроси през 2013-а година, когато "пряката линия" е продължила 4 часа и 47 минути, а президентът е отговорил на 85 въпроса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!