Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът с бежанците е в Либия

Няма нищо по-ценно от  живота, и  Европа трябва да  направи всичко възможно  тези хора да са живи. Коментира за Радио Пловдив  бежанския проблем външнополитическият наблюдател проф. Владимир Чуков.

Но Европа трябва силно да ускори процеса на изграждане, или възстановяване на либийската държава, защото проблемът е в Либия.

Само миналата година броят на  незаконните емигранти в Италия е над 139 000 души. 

Опитите на българска територия са се увеличили десет пъти. 

Неделната трагедия, когато в Средиземно море се удавиха над 800, по последна информация, емигранти, се определя като най-голямото морско бедствие от Втората световна война. Чуха се и сравнения с лайнера „Титаник”, жертвите на който са около 1500, а в цялата тази ситуация, свързана с бежанската криза от Близкия изток и Африка към Европа жертвите са много повече. Специално неделната трагедия предизвика вчера  една среща на министрите на Европейския съюз, предстои и друга подобна, много въпроси се задават, заговори се за морал, за риск, за геостратегия, за съюзнически десант. За коментар сега по темата се обръщам към проф. Владимир Чуков – външнополитически анализатор.

Може би този разговор да започне с много краткото припомняне на това, че основните пътища, през които хората от Близкия изток и Африка достигат до Европа са два – сухопътният – от Турция към Гърция или България или морският от Либия към Италия. Сега европейското внимание е насочено именно към този въпросен втори морски път, а пък вчера, както всички вероятно знаем, продължава тази история с преобърнати кораби и този прилив и това няма да спре. Какво прави или може да направи Европа?

Владимир Чуков: Наистина, ако някой знаеше магическата формула много отдавна да беше приложена, но така или иначе предизвикателството е огромно. Както вие споменахте преди малко беше свикана среща в Брюксел, бяха набелязани 10 стъпки, които трябва да бъдат реализирани, в т. ч. засилване контрола в морските ширини, също така пограничната зона. Видяхте самата Италия поради липса на средства се отказа от по-засиления контрол към по-хлабавия. Но аз си мисля, че проблема е много, много далеч  над европейските възможности – проблемът е в самата Либия. Мисля си, че проблема датира от преди няколко години. Всъщност, ако трябва да бъдем честни, проблемът е от десетилетия. Нека да припомним на вашите слушатели, че Либия обикновено използваше подобен тип оръжие, говоря за емиграцията, тогава, когато тя правеше външна политика, когато тази страна се управляваше от полковник Моамар Кадафи. Тогава държавата се наричаше Джамахирия и тази незаконна емиграция беше клапа, имам предвид инструмент за упражняване на натиск върху европейските  партньори. Спомняте си Арабската пролет, спомняте си начина, по който беше свален Моамар Кадафи... Този канал обаче остана и ако Моамар Кадафи беше клапа, то сега в момента нямаше нищо, което да регулира тази емиграция или директно нека да кажем, че Либия е заета от една множественост от различни традиции, които използват тази незаконна емиграция за собствено обогатяване, т. е., това са откровени търговци на бели роби...

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51