Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право

| обновено на 23.04.15 в 08:47

Днес отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право. Той е определен за честване от ЮНЕСКО, като целта е да се насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост.

Денят е празнуван за първи път през 1995 година, а идеята за празника идва от Каталуня, където на 23-ти април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.

Добричката регионална библиотека "Дора Габе" ще го отбележи с "маратон на четенето". Библиотеката ще пусне на свобода 19 книги. След като бъдат пожелани и прочетени, те отново ще бъдат освободени и върнати в зоната на споделяне. Всеки читател може да донесе и предложи любима своя книга. "Маратонът на четенето" е посветен на 135-ата годишнина от рождението на Йордан Йовков. В него ще се включат деца, ученици и интелектуалци. библиотеката ще награди двама от най-активните читатели заминалата година.

"Маратон на четенето" за всички желаещи ще бъде организиран и във Варненската библиотека "Пенчо Славейков". Той ще се проведе под наслов "Моите детски книги - книги на моите деца". Началото е в 8:30 часа във фоайето на библиотеката.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!