Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Извънредното заседание на Европейския съюз заради кризата с мигрантите е основната тема на международните издания.

"Великобритания беше първата, която обеща кораби и хеликоптери, Германия предложи една фрегата и 10 кораба, а Франция се ангажира да осигури самолет за две седмици през септември и патрулен катер за ноември", пише Гардиън.

"Европейските лидери обещаха кораби, хеликоптери и тройно по-голямо финансиране за спасителни операции. Те обаче избегнаха фундаменталните реформи на сложната миграционна политика на общността и не се заеха със сериозно обсъждане на най-спорния въпрос - споделянето на бремето от бежанците по по-равномерен начин между държавите членки", отбелязва Файненшъл таймс.

Въпреки изразяването на солидарност и широкото демонстриране на добри намерения в Брюксел европейските лидери все още са ограничени във възможностите си за действие, след като проблемът с безработицата в някои страни предизвиква отрицателно отношение към имигрантите. Политиците са подложени и на натиск от крайнодесни партии, които печелят популярност, обявявайки се срещу имиграцията, коментира Ню Йорк таймс.

Европейският съюз на практика обяви война на каналджиите, като обеща да открива, залавя и унищожава техните плавателни съдове. Правозащитни организации обаче осъдиха новите мерки като опит за спасяване на репутацията, а не на човешкия живот. Според тях това няма да помогне на имигрантите, ако те бъдат върнати в Африка, посочва Индипендънт.

Румънският президент Клаус Йоханис е заявил след срещата на Европейския съвет, че Румъния има готовност да изпрати редица експерти в зоната, в случай че това бъде поискано, пише румънският Евениментул зилей.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!