Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Халачев: Образованието е единствената енергия, която може да подобри състоянието на България

Сборникът му с разкази “Любов по време на Студената война” ще бъде представен на 27 април от 18 часа в Аулата на НАТФИЗ

В навечерието на премиерата на книгата си “Любов по време на Студената война”, гост в студиото ни е ректорът на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ проф. Любомир Халачев.

Представянето на сборника от разкази ще бъде на 27 април от 18 часа в Аулата на театралната академия, а от разговора с автора разбираме, че се изисква талант и особен усет, за да се съчетаят режисурата, ръководенето на учебно заведение и писането.

От думите на проф. Халачев се усеща спокойствие и уважение към бъдещото на младите ни театрални и кино кадри. С над 100 документални филма зад гърба си, десетки награди от престижни конкурси и няколко издадени книги той е съхранил в себе си баланса между опора във фундаментите на изкуството и търсенето на съвременност в общуването с публиката. С чувство за хумор споделя, че не се страхува от изтичането на родните ни таланти зад граница, а дори ги поощрява да се реализират на световната сцена.

Трябва да създаваме условия българските специалисти да пътуват зад граница, да се развиват, но да направим така, че те да искат и да се връщат в родината.

Усеща се и задоволство и от внедряването на нови специалности в НАТФИЗ под негово ръководство. И твърди: Стремим се НАТФИЗ да бъде културно средище за цяла София, не само учебно заведение.

Чуйте повече за актуалната ситуация в НАТФИЗ и за новата книга на проф. Любомир Халачев от разговора с него в студиото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия