Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на въоръжените сили обсъждат участниците в КСНС

| обновено на 27.04.15 в 12:37
Снимка: БГНЕС

Развитието на въоръжените сили в актуалната среда за сигурност обсъждат вече два часа участниците в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. Очаква се да бъде поставен въпросът за изтребителите за военновъздушните сили (ВВС).

Министърът на отбраната Николай Ненчев представи доклад за състоянието на армията и перспективите за развитието на въоръжените ни сили. Министърът вече заяви, че няма намерение да поднови изтичащия през септември договор за поддръжката на руските изтребители МИГ-29 от 2019-а година заради поисканите от руската страна за ремонт 80 милиона лева. Николай Ненчев каза, че ще разчита на безплатни стари американски изтребители.

Атанас Самандов, секретар по отбрана и сигурност на президента, заяви, че заделеният ресурс за армията е малък при променената международна обстановка.

Въздушното разузнаване в Черноморския регион стана много по-голямо от това, което беше преди години. Това изисква да има дежурни сили и средства и те да може да изпълняват задачи. Необходимо е част от тази техника да се приведе в нормално състояние, за да може да се използва и трябва да се предвиди закупуването на нова техника, която няма да ни постави в зависимост от тези, с които водим сега дежурство. Затова е необходимо тази техника да се закупи предварително. В тези девет проекта, които ще се разглеждат на Консултативния съвет, има и проекти, които ще се разглеждат за създаване на българска бронирана машина, която ще бъде съвместно с партньори.

На срещата на върха на НАТО миналата година България пое ангажимент да не намалява средствата за отбрана. До 2020-а година бюджетите на страните от Алианса не трябва да са под 2 процента от Брутния вътрешен продукт (БВП).

Президентът Росен Плевнелиев очаква до края на годината правителството да намери допълнителни средства за армията, за да бъде компенсиран недостигът от 60 милиона лева по бюджета на Министерството на отбраната за тази година.

Бившият служител на Министерството на отбраната, сега анализатор към БАН и председател на Софийския форум за сигурност, Йордан Божилов коментира в предаването "Преди всички", че за доброто състояние и бъдеще на армията е необходим широк политически консенсус:

В армията всички процеси, когато бъдат взети като решения, се развиват в няколко години, т.е. всяко едно решение се изпълнява не от едно или две правителства. /.../ Смисълът на КСНС е именно в това да търси някакъв консенсус, да търси общото разбиране, а не да взима конкретни решения. Аз се надявам, че политическите сили ще успеят да постигнат поне разбирането за това каква армия ни трябва.

От Реформаторския блок призоваха симпатизантите си да подкрепят реформите в армията с присъствие по време на заседанието. В специално изявление беше подчертано, че само за няколко месеца ръководството на Министерството на отбраната е успяло да започне борба с корупцията на всички нива, както и че е отделило внимание и за решаване на ежедневните проблеми на военните.

По този повод около 20 души разпънаха три големи транспаранта, на които пише: "България - сигурен и лоялен член на ЕС и НАТО", "Стоп на кремълската агресия" и "Пълна и безусловна декомунизация и лустрация".

Лидерът на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов дойде пред президентството, за да участва в съвета. Той каза, че трябва да спрат експериментите, свързани с отбраната, и съкращаването на въоръжените сили не е начин за тяхното развитие. Според Каракачанов трябва да се обърне особено внимание на военнопромишления комплекс като ресурс, който може да подпомага развитието на армията.

Освен военният министър за КСНС пристигнаха министър-председателят Бойко Борисов, председателят на народното събрание Цецка Цачева, съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев и лидерът на ДПС Лютви Местан. Партия "Атака" не участва в заседанието на КСНС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Петър Славов

Петър Славов: Военният министър засегна много интереси

Очаква се по време на КСНС пред президентството да се съберат граждани, подкрепящи евроатлантическите ценности и реформите в армията. Вчера в специална декларация от Гражданския съвет на Реформаторския блок призоваха за публична подкрепа на министъра..

публикувано на 27.04.15 в 08:55

Митинг в подкрепа на евроатлантическата ориентация на страната се провежда пред президентството

Митинг в подкрепа на евроатлантическата ориентация на страната се провежда паралелно със заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. Около сто души се събраха в пространството срещу централния вход на президентската администрация. Мотивите..

обновено на 27.04.15 в 12:35