Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешно: Субсидията на висшите училища да се обвърже с качеството на образованието

Снимка: БГНЕС

Образованието на фокус - за възможността да се влиза в колеж още след десети клас – част от новата четиристепенна образователна система и за очакваната от всички реформа в образованието е следващият ни разговор с председателя на комисията по образование, депутат от ГЕРБ в парламента Милена Дамянова, която беше и заместник-министър на образованието в предишния кабинет на Бойко Борисов. 

Да поясним първо за нашите слушатели, че идеята за създаването на т. н. интегрални професионални колежи беше лансирана от министъра на образованието проф. Тодор Танев – според системата учениците, които нямат интерес да учат в 11 и 12 клас могат да влязат в колеж направо след десети клас, без да имат диплома за средно образование. След 3 г. обучение, една от които подготвителен курс, те ще могат да придобият четвърта професионална квалификационна степен „майстор”. Предложенията са част от Закона за предучилищното и предучилищното образование, който се гледа на второ четене от образователната комисия в парламента. Кажете каква е целта на предлаганите иновации.

Милена Дамянова: Нека да уточня, че тези иновативни идеи на министър Танев не са част от законопроекта за предучилищното и училищно образование, който се гледа в момента в комисията по образованието и науката в 43-то народно събрание. Така че нека да не смесваме двете неща – законопроектът е една тема, идеите на образователното министерство са нещо съвсем различно. Това, което реализира политиката в сферата на образованието, която реализира и следва да реализира втория кабинет на премиера Борисов, е заложена както в предизборната програма на ГЕРБ, така е одобрена и записана в коалиционното споразумение като мерки и цели, а това са приемането на новия закон за предучилищното и училищното образование, промени в Закона за висшето образование, с които се цели обвързването на 50 % от субсидията и във висшите училища с качеството, утвърждаване на дуалното образование т. е. получаването на реален практически опит и умения по време на образование.

Основните цели, които сме си поставили с тези мерки са няколко. На първо място, образованието като управленски приоритет, акцент върху модерното образование за постигане на икономически растеж и конкурентно способност, обвързване на образованието с потребностите на бизнеса и ученикът и младите хора в центъра на една образователна система, която да дава знания, но и да развива умения и способности, които са нужни за успешна кариера и справяне с живота.

А идеите на министър Танев за нов тип колежанско образование съответно трябва да бъде изчистена заедно с учителите, с академичния състав и различните представители на бизнеса и на синдикатите. Трябва да кажем, че в системата на образованието както знаете и сега има професионални колежи...

Р. П.: Да и с какво тези новите ще се различават от сегашните, в които се влиза след средно образование?

М. Д.: Тепърва очакваме още повече, че данните показват, че тези млади хора, които са завършили тези колежи в момента трудно намират работа. Трябва да се направи разликата между професионалните колежи, които предлага министър Танев и съответно професионалните колежи, които съществуват в момента, очакваме да се направи и представи анализ от Министерството на образованието дали това е отново връщаме към системата на полувисшето образование, което както знаете съществуваше в България и трябва да се представят и да се изследват причините, поради които тази степен отпадна пред да вървим в някаква подобна посока. Наистина целта е да развием работеща система за професионално образование, от което младите хора да получават добра професия, която се търси на пазара на труда, която е съгласувана с нуждите и съвременните критерии на работодателите и на европейско ниво. 

..............................................

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35