Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 са трудовите злополуки в Добричко през 2014 година

Снимка: БГНЕС

70 са трудовите злополуки през миналата година в област Добрич. При шест от тях има загинали. По думите на регионалния координатор на КНСБ Гинка Василева, службите по трудова медицина не работят ефективно:

Много рядко в длъжностната характеристика на хората можете да видите нещо подобно, написано за спазване на някакви правила. Службите по трудова медицина, които правят оценка на риска на всяко едно работно място в предприятията и, които трябва да работят заедно с комитетите и групите по условия на труд - тяхната работа е неефективна. Защо, в шивашката и обувната промишленост, да не кажем при какви какви температури работят нашите работници и служители и зимата и лятото. Има помещения, в които температурите са над 35 градуса през лятото. С имитация на някаква вентилация, която да осигурява уж по-добри условия на труд. Имам чувството, че на всички равнища си играем на предписания, на консултиране.
Според Гинка Василева проверката на контролните органи не водят до нищо. Най-често работодателите не плащат глобите си, а работниците се страхуват да се оплакват. 
Статистиката показва, че 3 877 безработни са регистрирани в в Бюрото по труда в Добрич през март. Преди дни стана ясно, че има 1 319 свободни работни места, в това число в курорта Албена, Кранево, Балчик и Каварна. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!