Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Троянския манастир бяха осветени позлатен кръст и мозаечен кръст с Христовото разпятие

| обновено на 02.05.15 в 12:12
Троянски манастир

Днес българската православна църква почита паметта на Св. цар Борис I - покръстител на българите, и отбелязва 1150 години от покръстването.
В Троянския манастир архимандрит Василий осветени позлатен кръст и мозаечен кръст с христовото разпятие.

Позлатеният кръст е изработен по поръчка от майстори монаси в манастир в Украйна. Той беше поставен на входа на Троянската света обител, съобщи игуменът на манастира Величкия епископ Сионий:

Той ще стои на вратата на манастира и ще бъде още един символ и подсказване за великата духовна равноапостолна роля на Св. цар Борис и за утвърждаване в православието на всички тези, които посещават светата обител. Нека кръстът щедро благославя и освещава всеки честен поклонник в светата обител и той да отнесе в дома си благословението на Св. Богородица Троеручица и благословението на православния кръст.

В един от параклисите на манастира беше осветен и поставен уникален мозаечен кръст с христовото разпятие. Дядо Сионий допълни, че по повод годишнината от покръстването в околностите на Троянския манастир ще бъдат засадени 1150 дръвчета.

Да обичаме природата, защото православното богословие изповядва, че природата е творение Божие, че тя е направена с щедрата ръка на Всеподателя и всички ние трябва да благоговеем пред нея.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Отбелязваме 1150 години от покръстването на българския народ

Българската православна църква отбеляза 1150 години от покръстването на българския народ. По този повод с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Светия Синод на територията на..

обновено на 02.05.15 в 12:22