Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С близо 150 хил. декара по-малко са засетите със зърнени култури площи в Ловешка област

Снимка: БГНЕС

Засетите със зърнени култури площи в Ловешка област са с близо 150 хиляди декара по-малко в сравнение с миналата година. Въпреки неблагоприятните атмосферни условия през есента и зимата, посевите с пшеница, ечемик и маслодайна рапица, са в добро състояние, а сеитбата на царевица и слънчоглед продължава.

Тази година зърнопроизводителите от Ловешка област ще засеят два пъти по-малко площи с царевица. - едва около 60 хил. декара. С 50 хил. декара са по-малко площите с пшеница и с около 35 хиляди декара със слънчоглед. Директорът на областната дирекция „Земеделие“ в Ловеч - Димитър Николов обясни, че една от причините за това са лошите атмосферни условия:

Земеделските стопани вече имат и обвързаност с извършването на сеитбо оборот, смяна на културите.

Николов допълни, че въпреки забавянето на сеитбата на есенните култури заради продължителните валежи, посевите са в добро състояние.

В следствие на повишената почвена и въздушна влажност, опасността от развитие на болести по културите, е напълно реална. Декарите , които са отчетени в незадоволително състояние, са съвсем малко. Очакваме, че реколтата ще е добра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!