Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуманитарната помощ трудно достига до пострадалите от земетресението в Непал

| обновено на 03.05.15 в 15:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Над 7 хиляди са вече жертвите на земетресението  в Непал, а повече от 14 хиляди са пострадалите.  Спасители извадиха телата на 50 души от зоната, засегната от лавини в Хималаите. Предполага се, че най-малко още 200 души са изчезнали в района, включително алпинисти и местни селяни.

Трима оцелели бяха извадени изпод развалините осем дни след опустошителния трус, съобщи Ройтерс. Хората са били открити живи под разрушения си дом в град североизточно от столицата Катманду. Вчера екипите са спасили 101-годишен мъж, съобщиха местните власти.

Броят на жертвите ще е "много по-висок", заяви финансовият министър на страната Рам Шаран Махат, цитиран от Франс прес. Прогнозата на министъра се основава на факта, че спасителните екипи все още не са достигнали до много селища, които са напълно разрушени и няма вероятност да бъдат открити оцелели. Освен това вторичните трусове не са утихнали, затова очакванията са за много повече жертви, подчерта министърът.

Хуманитарните работници се съревноват с времето, за да доставят жизнено важни помощи за пострадалите от земетресението. Ертарин Коузин от Световната програма за прехраната към ООН предупреди, че работата се затруднява много от недостъпните терени и наближаващия сезон на мусоните:

Не сме достигнали до много общности в по-трудно достъпните области. Състезаваме се с времето, което ни отпускат мусоните. Ако не успеем да достигнем до населението преди дъждовете, няма да имаме никаква възможност да им доставим подслон, храна и други необходими проудкти.

Представители на ООН обявиха,  че най-основната грижа остава опасността от разпространение на болести. Те подчертаха, че са необходими още хеликоптери  за изпращане на помощите. От световната организция поискаха Непал да смекчи процедурите за митнически контрол, когато става дума за доставката на най-необходимото, за да може то да стигне по-бързо до хората.  Според властите усилията да се ускори изпращането на помощите се забавя и от недостига на камиони и шофьори. Причината е, че мнозина от тях са се прибрали по родните си места, за да помагат на семействата си.

Местните власти прогнозираха, че спасителните операции ще продължат около три седмици.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!