Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патронен празник на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Видин

Видинското училище по изкуствата чества юбилей

130 години от основаването си отбелязва Шестото на 11 май 2015 година

31
Репетиции преди предстоящия празник
Снимка: Ваня Минева
"Когато през 1885 година България е подложена на изпитание и трябва да защити Съединението, когато бойни действия се водят буквално "пред портата" и видинчани е трябвало за мислят как да отбраняват своя град и своята страна, в същото това време те са мислили и за образованието на своите деца. Според запазената в оригинал първа материална книга на училището, за първата учебна година записаните ученици 262. Само вижте каква жажда за просвета е имало тогава", казва директорът на училището Любомир Миланов.

Очаква се за празника на видинското училище по изкуствата да пристигнат много гости, учители и възпитаници на училището, приятели на училището и партньори на учителския колектив в различни образователни проекти и инициативи, сред които в проф. Андрей Пантев, проф. Иван Божинов, проф. Вили Лилков, проф. Емил Куков, писателят и издател Николай Табаков, поетът Марин Сореско, от Крайова, Румъния.

Програмата:

На 8 май, от 11:30 часа, в двора на СОУ  "Св. Св. Кирил и Методий", ще бъдат наградени над 90 възпитаници на училището, постигнали високи успехи на конкурси, фестивали, прегледи, изложби през последната учебна година.

На 8 май, от 15:00 часа, в Актовата зала на училището, ще започне тържественият Педагогически съвет, на който ще бъдат връчени отличия на изявени преподаватели.

На 8 май, от 18 часа, в салона на Видинския общински драматичен театър, ще започне спектакълът "Ламята", в който участват ученици от новия профил на училището- театрално изкуство.

На 11 май, в 17 часа, във видинската художествена галерия "Никола Петров", ще бъде открита изложба с творби на възпитаници на училището по изкуствата и техни приятели от сродни училища и специалности от Враца, Благоевград и Крайова, Румъния.

На 11 май, в 18 часа, в салона на Видинския общински драматичен театър, е началото на тържествения концерт, посветен на юбилея.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02