Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директори на театри искат преразглеждане на методиката за финансиране

Цвятко Стоилов: На качеството на театралния продукт не се обръща внимание, важното е да се продават билетите

Снимка: lovechtoday.com

Директори на театри искат Министерството на културата да преразгледа въведената от началото на 2015 година нова методика за субсидиране, според която държавата отпуска 60 на сто от средствата, а останалите трябва да се осигуряват от театрите.

До края на миналата година театрите са получавали между 70 и 75 на сто държавна субсидия, но тя е намалена на и това затруднява  дейността  им, посочи директорът на Драматичния театър в Ловеч Цвятко Стоилов:

Методиката, откакто е въведена, подтиква театрите да създават едни спектакли, които са направени с една единствена цел – да продадат билет. На качеството на театралния продукт не се обръща внимание. Не бива театралният продукт да се превръща в някакъв бизнес.

Според режисьора проф. Красимир Спасов  основният проблем е липсата на театрална реформа:

Има отделни стъпки, които в последните един-два сезона трябва да поправят определени грешки или грешни методики, които са въведени от невежество. Необходимо е цялостна реформа. Трябва да се създаде т. нар. плуралистична театрална система – различни видове театър по художествено предназначение и по начин на финансиране. Има нужда от закон, който да предоставя финансови прерогативи на общините, които поемат театрите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!