Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болници отправиха предупреждение за фалити заради методиката за заплащане

Снимка: БГНЕС

Частни и общински болници предупредиха за масови фалити, ако не се промени начинът на заплащане на лечебните заведения. Две болнични и три пациентски организации поискаха промяна в методиката за превеждане на средства на болниците, която определя твърди бюджети и изисква създаването на листи на чакащи в най-търсените болници.

Най-лесното спешно решение би било да се върне методиката за разплащане от миналата година, докато се измисли работещо решение, заяви д-р Атанас Атанасов, зам.-председател на Сдружението на общинските болници:

При т.нар. "надлимитна дейност", която се отчита, тя да бъде проверявана в определен период до 30 дни след плащането за долимитната. И ако се установи, че е коректно извършена, че са спазени индикациите за хоспитализация, че болните са реално лекувани, че не е можело да бъдат лекувани в извънболничната помощ, тогава Касата трябва да заплати тази дейност, защото това са здравноосигурени лица. Няма такава икономика търговско дружество да извършва някаква дейност в полза на купувача и тази дейност да не се заплаща поради причина, че купувачът няма толкова средства.

Очаква се въпросът да бъде обсъден на заседание на Надзорния съвет на Здравната каса утре. 

Репортажът на Надежда Цекулова, излъчен в предаването "Нещо повече", можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!