Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО и ЕС засилват сътрудничеството пред новите световни заплахи

| обновено на 14.05.15 в 17:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО и ЕС се обявиха за засилване на двустранното сътрудничество пред новите заплахи от "агресивната политика" на Русия в Украйна и насилието на юг от границите на военния алианс. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, която участва във втория ден на срещата на външните министри на НАТО в турския град Анталия, заяви, че двете организации са различни по своя характер, но са изправени пред сходни предизвикателства.

На заключителната пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг конкретизира тези предизвикателства:

На изток наблюдаваме по-нападателна Русия, отговорна за агресивните действия в Украйна, а на юг - насилие и екстремизъм... Затова НАТО трябва да се адаптира към новата среда по отношение на сигурността, за да можем да защитим своите съюзници срещу заплахите.

Столтенберг обяви, че НАТО планира да увеличи двойно размера на силите за реагиране в балтийския регион, както и да се противопостави на "хибридната война", водена от Москва.

Федерика Могерини представи пред министрите от НАТО планираните мерки за справяне с бежанската криза и призна, че Брюксел трябва да повиши капацитета си за реакция при кризи:

В ЕС напълно осъзнаваме факта, че се налага да повишим нашия капацитет за реакции при кризи, който се различава в голяма степен от този на НАТО. Не е задължително той да означава военен подход, но не може да се отхвърли и военният аспект в работата ни в региона и по света.

ЕС ще търси тясна координация с НАТО при справяне с глобалните заплахи:

За нас изключително важна е силната координация на всички нива, във всички области около нас и във всички подходи, най-вече при обмена на информация за новите заплахи, пред които сме изправени.

Генералният секретар на НАТО потвърди участието си на срещата на външните министри и министрите на отбраната на ЕС следващия понеделник. На нея ще се обсъдят усилията на Европа за борба с трафикантите на хора в Средиземно море.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!