Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

“По-малко увеличение на осигуровките и на възрастта за пенсия е компромисният вариант, който е предложил социалният министър Ивайло Калфин на работодателите и синдикатите и така е получил тяхната подкрепа за пенсионната реформа”, пише ТРУД във водещата си новина. Новата идея е осигуровките да се повишат само с 2%, а не с 4,5, както беше първоначалното намерение. 

"Разходите на българите нарастват близо 9 пъти по-бързо отколкото доходите им, показват последните данни на националната статистика. Това е и най-голямата разлика  в темпа на ръст на получените и похарчените пари от над две години“, съобщава  МОНИТОР.

„Ключова промяна в закона, която би могла да стимулира създаване на листи на чакащи, плащане в брой за лечение и  допълнителното здравно застраховане приеха  депутатите от здравната комисия при това без особени дебати. Пакетът услуги, плащани от здравната каса, ще се раздели на основен и допълнителен, предвиждат приетите поправки в Закона за здравното осигуряване“, информира СЕГА.

"Лимитите за болниците падат. Това стана ясно от решение на Върховния административен съд. С решението на практика се спират наложените ограничения в заплащането на лечебните заведения, според които те ще могат да работят с между 90 и 95% от миналогодишните си бюджети“, съобщава  ТЕЛЕГРАФ.

"Неграмотността е скочила десет пъти от 1989 година насам", пише  ДУМА  като цитира почетния лидер на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Тренчев цитира статистика, според която неграмотните са 16%, а преди демокрацията хората, които не могат да четат и пишат, са били 1,6 на сто.

"Евтин ток от Румъния и Унгария удари продажбите на българските електроцентрали. Електроенергията там сега се предлага по 23 до 29 евро за мегаватчас на фона на последния търг, който "АЕЦ – Козлодуй“ обяви при минимална цена от 35 евро на мегаватчас", пише  ПРЕСА.

Проект за модернизация на летището в Стара Загора ще бъде предложен на Катар, Офертата ще бъде отправена по време на посещението на премиера Бойко Борисов и 7 министри в Доха от 16 до 18 май, посочва  СТАНДАРТ.

"Всичко в КТБ да се разсекрети, включително влогове, сметки и имената на тази, които са се възползвали от прихващанията след затварянето на банката", пише  НОВИНАР като цитира премиера Бойко Борисов.

"Списък във вентилатора" е заглавието на водещата тема на съботния КАПИТАЛ, посветена на срещите на банкера Цветан Василев.

24 ЧАСА публикува интервю с генералния директор на БНР Радослав Янкулов. В него той заявява, че няма подаде оставка, защото не вижда какъвто и да е повод за това. Янкулов обявява, че ще поиска от СЕМ официално становище за това как изпълнява управленската си програма: "Моето обяснение за промяната в посоката на недоволство е, че воплите и протестите, свързани със задължителното и неминуемо съкращение на парите, не предизвикаха подкрепа в обществеността“. Така генералният директор на БНР коментира твърденията на протестиращите служители за злоупотреби с обществени поръчки и непрозрачно управление.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!