Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Американският президент Барак Обама предложил на Саудитска Арабия и малките арабски държави нова подкрепа срещу потенциални ракетни удари, заплахи по море и кибератаки от страна на Иран, пише  НЮ ЙОРК ТАЙМС. Държавният глава обаче не е предложил официален договор за отбрана, който би задължил Вашингтон  да се притече на помощ, в случай че страните от Персийския залив бъдат нападнати от Техеран. Вместо това Обама се е опитал да убеди лидерите им, че оценява положително опитите за укрепване на сигурността и обещава да им помогне да се противопоставят на ислямската република при необходимост.

За първи път от месеци насам "Ислямска държава" разпространи в интернет  аудиозапис с предполагаемо обръщение на лидера на групировката Абу Бакр ал-Багдади. За него се смяташе, че е тежко ранен или дори убит при въздушна бомбардировка. В 34-минутното изявление  той призовава всички мюсюлмани да се присъединят към "халифата" или "да се борят в собствената си страна", отбелязва ШПИГЕЛ. Автентичността на записа все още не е потвърдена и, въпреки  че не е датиран, вероятно е направен съвсем скоро, тъй като в него става дума за последните събития в Йемен, обяснява се в изданието.

Сирия изпраща допълнителни военни групи за защита на древния град Палмира, съобщава германският вестник  ФРАНКФУРТЕР АЛГЕМАЙНЕ ЦАЙТУНГ. По този начин режимът в Дамаск се надява да постави "под контрол" ситуацията около града, чиито забележителности са включени в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, коментира вестникът.

Ядрени отпадъци се съхраняват в ужасни условия на около 200 км от фронтовата линия в Украйна, информира  ГАРДИЪН. Според изданието над 3000 пръчки отработено ядрено гориво стоят в метални контейнери в бетонни силози в двора на запорожката АЕЦ, под открито небе.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!