Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силистра е изработила близо 300 килимчета за благотворителната инициатива "Килим-река"

Снимка: Радио Шумен

Силистра беше част от Международната инициатива за изработване на ръчно изплетен "Килим-река" с дължината на река Дунав. Повече от 6000 души от 8 държави по поречието са участвали в инициативата. Днес в Силистра екипът представи резултатите. 

На тържество под мотото "Желаният Дунав на турне - спирка Силистра" председателят на асоциацията "Дунавска мрежа за Европа" Кармен Щателхофер обобщи резултатите от инициативата.

За една година участниците от крайдунавските страни са изпратили 3 643 ръчно изплетени килимчета с обща дължина 1458 км. Те са продадени на благотворителен търг, а със събраните средства са подпомогнати детски градини и училища в Сърбия и Хърватия, пострадали от наводнения, обясни тя.

Приносът на Силистра е близо 300 вълнени килимчета с дължина 146 км. Най-сръчните участници, сред които и много деца, днес получиха награди и пуснаха хартиени лодки с послание по импровизирания килим-река в центъра на Силистра.

Река Дунав приятели ни прави с другите държави. Затова пазете и обичайте я, каза едно от участвалите момичета.

Пазете реката, защото тя е живот, посочи друго от децата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Отбелязваме Деня на Дунавската мрежа ДАНЕТ

Ден на Дунавската мрежа ДАНЕТ организират Европейската асоциация ДАНЕТ, Русенският университет и Съюзът на пенсионерите‘2004-Русе. В програмата са предвидени поредица от събития както в Русе, така и в селата Борисово и Ряхово, откъдето има активни участници..

публикувано на 15.05.15 в 08:27

Заловиха 37 бежанци на Дунав мост

Поредната голяма група от 37 бежанци е била открита и заловена в ТИР на граничния пункт „Дунав мост“ в Русе. Информацията е потвърдена от говорителя на Районната прокуратура Радослав Батанов. Според него, сред нелегалните имигранти е имало няколко деца и..

публикувано на 12.05.15 в 15:07

Заключителна програма „Фолклорни ритми” ще представи в Тутракан ансамбъл „Дунавска младост”

Заключителна програма „Фолклорни ритми” ще представи в Тутракан представителният фолклорен ансамбъл „Дунавска младост” от 19 часа днес. Творческият сезон ще бъде закрит с народни танци от различни фолклорни райони на България на амфитеатралната сцена в..

публикувано на 14.05.15 в 09:19