Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теми от печата в Пловдив на 19 май

„Топдлъжникът на държавата е в Пловдив” – информира във водещо заглавие днешната „Марица”. Вестникът съобщава, че НАП търси колосалната сума от близо 30 милиона лева данъци от пловдивска фирма с трима души персонал. „Пинот трейдинг” ООД е включен на челно място в публичния списък за месец март на териториалната дирекция на данъчните с висящи 29 милиона 740 хиляди 945 лева. Нещо повече, пловдивската компания е ударник и в националната класация на борчлиите към хазната – отбелязва „Марица”. Уточнението е, че в черния списък на НАП фигурират такива фирми, чиито задължения са над 5000 лева, а собствениците им не са се явили дори на среща след покана на приходната агенция. Пловдивският всекидневник пише още, че „Пинот трейдинг” ООД е фирма с разнообразна търговска дейност, но се свързва с IT сектора. Именно в него пловдивската компания е на второ място по приходи за 2013-та година с 353 милиона лева. Собственици на „Пинот трейдинг” са Кристиян Георгиев Димитров и Милена Георгиева Михайлова – уточнява „Марица”, позовавайки се на проучване в масива на Дакси. Отбелязано е още, че социално осигурените във фирмата към края на миналата година са точно трима души.

Вадят 210 полицаи по улиците в Пловдив заради баловете – съобщава регионалното издание „Твоят ден”. Пет мобилни камери на КАТ в Пловдив ще снимат абитуриенти, които нарушават Закона за движение по пътищата – четем в публикацията, където е отбелязано още, че глоби от 50 до 200 лева ще бъдат налагани както на виновниците, така и на шофьорите на автомобилите. Най – голяма ще е санкцията, ако зрелостниците пътуват надвесени през прозорците или прави в колите. На шофьорите на тези автомобили ще бъдат отнемани и точки – предупреждава зам.-шефът на пловдивската полиция Георги Георгиев. „Твоят ден” уточнява, че от вчера пловдивският КАТ е започнал масирана проверка на шофьорите за алкохол като превантивна мярка заради баловете. От полицията призовават зрелостниците да не сядат пияни зад волана и да сигнализират за такива случаи на телефон 112.

„Кметовете поискаха данък върху нивите” – така „Марица” извеждаедна от основните идеи, обсъждани на завършилата вчера в Пловдив годишна среща на местните власти от Югоизточна Европа. Земеделската земя и горите вече са източник на доходи, мотивира се шефът на Националното сдружение на общините и кмет на Пазарджик Тодор Попов. „Марица” цитира и предупреждението на кмета на Търговище Красимир Мирев, че предложенията за нови и допълнителни данъци са нож с две остриета. Идеята няма да се приеме преди да са минали местните избори, но кметовете отново декларираха, че искат държавата да оставя на общините повече данъци – пише пловдивският вестник. Отбелязано е още, че вицепремиерът Томислав Дончев е пристигнал по обяд в Пловдив, за да поздрави общинарите и да напомни, че партньорството между държавата и местните власти е много важно. Президентът Росен Плевнелиев също се отби за половин час на срещата – допълва „Марица”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51