Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

58 славянски ръкописа от Пловдив в електронната библиотека "Зограф"

Славянските ръкописи от колекциите на Пловдивската народна библиотека в дигиталните им копия са включени в разширената Дигитална научно-изследователска библиотека "Зограф", която ще се открие официално в СУ "Св. Климент Охридски". Библиотеката предлага 470 дигитални копия на славянски ръкописи, съхранявани в престижни колекции в страната и чужбина. 

Славянските ръкописи от колекциите на Пловдивската народна библиотека наброяват 58 фрагмента на хартия и пергамент в хронологичните граници XII–XVIII век. 

Това са библейски книги (Паримейник, Псалтир, Четириевангелие, Изборно евангелие, Изборен апостол, Праксапостол), богослужебни книги (Миней, Триод постен, Триод цветен (пентикостар), Октоих (параклитик), Требник, Служебник) и сборници с непостоянен състав (Слова, проповеди и поучения, Дамаскини). Сред образците са известните: 7(234) Кюстендилски палимпсест, края на ХІІ век, 25(62) Слепченски апостол (фрагмент), втора половина на ХІІ век, 59(213) Кичевски триод, втора половина на ХІІІ век, 84(40) Требник, 1592 г., 105(222) Пловдивски сборник, първа половина на ХV век, 119(137) Сливенски дамаскин, първа половина на ХVІІ век и т.н. 

Пловдивската колекция ще бъде представена от доц. д-р. Христина Тончева-Тодорова от Катедрата по общо езикознание и история на българския език към Филологическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". 

Още от категорията

"Срещите" в очакване на Рождество Христово

До големия ден, Рождество Христово, в "Срещите" ще  опитаме да  поразсъждаваме  пак върху вечните истини, върху нещата, които ни правят човеци. Започваме тази събота с питането: "Кога човекът се досеща, че заобикалящата го реалност е по-сложна от  повърхностната й предвидимост, че има едно трудно обяснимо тайнство.  Иначе казано, ще се потърсим сред..

обновено на 05.12.20 в 07:59

Празнуваме деня на Св. Сава

Православната църква чества деня на Свети Сава Освещени, построил в края на живота си множество манастири и болници. Син на аристократичен род, на 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. Свети Сава дава цялото си наследство за построяването на странноприемници, болници и един манастир до град Йерусалим...

публикувано на 05.12.20 в 07:40

"Изгубеният Пловдив" в календар на Историческия музей

Календарът за 2021 година "Изгубеният Пловдив" на Историческия музей в Пловдив  включва сгради и обекти на емблематични за града и безвъзвратно разрушени сгради и обекти. За всеки от тях освен оригиналните им снимки е включен и текст. Директорът на Историческия музей Стефан Шивачев  в интервю за Радио Пловдив разказва за тях.  Календарът започва с..

обновено на 04.12.20 в 12:00

Онлайн изложба на художниците от „Collegium pro arte+”

Преподавателите от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов"  - Пловдив представят обща виртуална изложба. Тя се организира от „Collegium pro arte+” - творческо обединение на специалистите художници от НХГ.  Всички участници преподават по специални предмети в Художествената гимназия и са утвърдени автори с богати творчески биографии, и активна..

публикувано на 04.12.20 в 11:51

Християнството у нас се изповядва на битово и суеверно ниво

За духовните послания  и народната традиция в отбелязването на празника на Св. Николай Мирликийски Чудотворец / Никулден . Интервю с философа проф. Георги Каприев, университетски преподавател. Философът каза, че абсолютно удостоверена исторически е фигурата на Свети Николай. Неговите мощи са пренесени от град Мира, където е бил епископ и отиват..

публикувано на 04.12.20 в 11:12