Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

58 славянски ръкописа от Пловдив в електронната библиотека "Зограф"

Славянските ръкописи от колекциите на Пловдивската народна библиотека в дигиталните им копия са включени в разширената Дигитална научно-изследователска библиотека "Зограф", която ще се открие официално в СУ "Св. Климент Охридски". Библиотеката предлага 470 дигитални копия на славянски ръкописи, съхранявани в престижни колекции в страната и чужбина. 

Славянските ръкописи от колекциите на Пловдивската народна библиотека наброяват 58 фрагмента на хартия и пергамент в хронологичните граници XII–XVIII век. 

Това са библейски книги (Паримейник, Псалтир, Четириевангелие, Изборно евангелие, Изборен апостол, Праксапостол), богослужебни книги (Миней, Триод постен, Триод цветен (пентикостар), Октоих (параклитик), Требник, Служебник) и сборници с непостоянен състав (Слова, проповеди и поучения, Дамаскини). Сред образците са известните: 7(234) Кюстендилски палимпсест, края на ХІІ век, 25(62) Слепченски апостол (фрагмент), втора половина на ХІІ век, 59(213) Кичевски триод, втора половина на ХІІІ век, 84(40) Требник, 1592 г., 105(222) Пловдивски сборник, първа половина на ХV век, 119(137) Сливенски дамаскин, първа половина на ХVІІ век и т.н. 

Пловдивската колекция ще бъде представена от доц. д-р. Христина Тончева-Тодорова от Катедрата по общо езикознание и история на българския език към Филологическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". 

Още от категорията

Галерия "Лабиринт" с изложба "Чапли" на Полина Стоянова

Полина Стоянова представя изложба „Чапли” от днес  в галерия „Лабиринт” . Тя ще изпълни пространството на галерията със своите чапли, рисувани със смели щрихи, с цветни моливи върху картон, вдъхновени от красотата и силата на птичето царство и връзката между неговото и нашето добруване. Чаплите са символ на обновяване, бдителност и..

публикувано на 04.03.24 в 09:05

Раду Поклитару с нова балетна премиера "Утре след днес"

Опера Пловдив съвместно с Драматичен театър - Пловдив представят премиерата на танц-театъра от световноизвестния хореограф Раду Поклитару „Утре след днес“ на 5 март. Спектакълът се играе в Голяма зала на Драматичен театър Пловдив. Той се състои от две миниатюри „Дъжд“ по музика на И.С.Бах и песни на народите,  и „Утре“ по музика на..

публикувано на 04.03.24 в 06:46

Хиляди туристи събра празникът "Песпонеделник" в Широка лъка

Хиляди туристи от страната и чужбина събра днес празникът „Песпонеделник“ в родопското село Широка лъка. Кукерски състави от различни фолклорни области на страната огласяха с чанове и тюмбелеци площада. „Широка лъка прави „Песпонеделник“ от незапомнени времена, като само по време на войни е забраняван празникът, не се е чествал. Като съвсем в началото..

публикувано на 03.03.24 в 16:57

Лили Иванова честити 3-ти март със снимки от Батак

Примата на българската естрада Лили Иванова честити Националния празник на България 3 март, като отбеляза, че е била в Батак миналия ден.  Певицата публикува и стихотворението на Иван Вазов "Възпоминания от Батак" в профила си във Фейсбук. Тя постна и свои снимки от църквата костница "Света Неделя" в града.

публикувано на 03.03.24 в 11:13

В Широка лъка празнуват 3 март и "Песпонеделник"

В родопското село Широка лъка ще се проведе традиционния кукерски празник „Песпонеделник“.  Тази година той съвпада с честването на Националния празник 3-ти март.  Гергана Чотрева, секретар на читалище „Екзарх Стефан“, разказва, че първо ще поднесат цветя на паметниците за националния празник, а след това в 11.00 ч. започва кукерският празник...

публикувано на 03.03.24 в 08:18