Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорската опера има бъдеще, смята новият й директор

На снимката: Георги Динев, Гергана Русикова, Мартин Пантелеев и Даниела Дякова
Снимка: Венелина Попова

Новият директор на Старозагорската опера Огнян Драганов е категоричен, че най-старата извънстолична опера има бъдеще и публика. Той я вижда като част от една бъдеща мрежа на оперите от Балканите и вече е водил разговори с директора на операта в Белград Деян Савич за реализацията й. Утре вечер в Стара Загора е премиерата на „Трубадур“.

Огнян Драганов поема ръководството на Старозагорската опера с дългове от близо 800 хиляди лева и твърди, че за издръжката й са необходими не сегашните 1 милион и 300 хиляди, а поне 2 милиона лева. Защото държавната субсидия сега стига само за заплатите на трупата. Според Драганов, операта трябва да развива естетиката на неокласиката и да върви към авторските спектакли, но репертоарът на една държавна опера не може без класическите заглавия.

За момента се спираме на така наречените добре познати заглавия, които обикновено винаги продават един театър. Един театър без „Травиата“ и „Кармен“ няма в света. Ние ще имаме и един друг блок в областта на оперетата и симфоничния концерт и един трети блок, както му казват в Министреството на културата „разхождане на мечки
“.  
Утре вечер е премиерата на операта на Джузепе Верди „Трубадур“, режисьорски дебют на Георги Динев. За диригент е поканен Мартин Пантелеев, солисти са Елена Баръмова, Иван Кабамитов, Даниела Дякова, в лицето на Гергана Русикова и Борис Тасков новият директор вижда бъдещи звезди на старозагорската опера. Тя ще бъде управлявана от борд на директорите, в който вече е поканен и импресарио от чужбина. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!