Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История на химна "Върви, народе възродени"

Снимка: архив

Химнът „Върви, народе възродени", който днес ще звучи в цялата страна, по текст на Стоян Михайловски, е създаден през 1901-а година в Ловеч. Композиторът Панайот Пипков по това време е учител по музика и краснопис в петокласното мъжко училище „Йосиф Първи“ в града.

Христо Тодоров от отдел "Съвременна история" към Регионалния исторически музей в Ловеч разказва, как самият Пипков описва създаването на музиката към написаното от Стоян Михайловски стихотворение "Химн на Кирил и Методий".

Малко преди 11-и май имах час по пеене. Трябваше да напиша нова песен. Един от учениците се бе навел над някакъв учебник и четеше с увлечение напечатаното в него стихотворение за Кирил и Методий. Надвесих се и аз да прочета познатото за мен стихотворение. Още не преполовил бисерните му стихове, в главата ми вече прозвучаха вдъхновената от тях музика.

Само за няколко минути Панайот Пипков създава музиката, а учениците веднага запяват песента.

Учители и ученици се трупаха пред вратата на класа, за да слушат директора на училището господин Христо Бръмбаров. Стискайки ръката ми каза:

Господин Пипков, никога не съм се надявал, че в това наше скромно петокласно училище ще се пеят такива хубави песни. Този химн истински възвеличава делото на нашите просветители. Няма да мине много време и той ще прозвучи във всички големи и малки училища на нашето отечество. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

С традиционното празнично шествие в София ще започнат тържествата в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Президентът Росен Плевнелиев , министърът на образованието Тодор Танев и кметът на столицата Йорданка..

обновено на 24.05.15 в 09:28