Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГАЛЪП: 5+2 в Парламента, ако изборите бяха днес

Ако изборите за парламент бяха сега, техният хипотетичен резултат може да се обобщи като 5+2, според данните от майското 
издание на независимия от външно финансиране Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Редовното 
изследване на агенцията е направено от 8 до 14 май, представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1011 пълнолетни българи.


В парламента биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и Патриотичният фронт. С реалистични перспективи да са в него са още "Атака" и донякъде АБВ, отбелязват анализаторите, като уточняват, че данните отразяват декларативни нагласи и не са прогноза за изборния резултат. 

След логичното за партия на власт леко разколебаване на част от подкрепата в пролетните месеци, сега ГЕРБ се стабилизира на нива от около 24 на сто заявена подкрепа. БСП пък се е установила на нива от под 15 на сто декларативни електорални нагласи. Измерена в потенциални гласове, разликата между първите две формации е около половин милион гласа, посочват анализаторите, като уточняват, че един процент от извадката се равнява на около 55 хиляди души. Тоест в общи линии се запазва  ориентировъчното съотношение от последните парламентарни избори.

ДПС е с 8 на сто заявени нагласи за вот, Реформаторският блок и Патриотичния фронт са с около 4 процента сред всички имащи 
право на глас. Следващите месеци ще покажат има ли тенденция на укрепване при "Атака" и каква ще е съдбата на АБВ. Според данните от май "Атака" би получила подкрепа от 3.1 на сто, а АБВ - 1.9 процента. 

От "Галъп" напомнят, че данните показват процент сред всички имащи право на глас, а не само сред гласуващите. 4-процентовата 
бариера се образува на база гласували. Те посочват, че различните електорати са различни в  способността си да се мобилизират, а част от партиите имат и своя "скрит" вот.

Няма особена динамика и в доверието към различните личности. По традиция в "челото" са еврокомисарят Кристалина Георгиева и столичният кмет Йорданка Фандъкова /с дялове съответно малко над и под 50 на сто доверие/, популярни министри като Лиляна 
Павлова, Петър Москов, Томислав Дончев, премиерът, президентът и омбудсманът /групата е с дялове около 30 на сто доверие/. 
Лиляна Павлова утвърждава доверието си до 34 процента. 

Помолени да отговорят с "да" и "не", към средата на май 30 на сто декларират доверие в правителството, а 57 процента -  недоверие. 18 на сто дават положителна оценка на парламента, а 68 процента- отрицателна. 32 на сто оценяват позитивно 
президента, а 56 процента - негативно. Според 23 процента страната върви към по-добро, а според 62 на сто - към по-лошо.

Интервю с Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично обновление..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51