Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Брюксел отрече разпространяваните от седмица непотвърдени информации, че Европейският съюз обмисля да изпрати свой представител в Скопие, който да контролира преговорите за излизане от политическата криза, и вече е започнал селекция на кандидатите, пише македонският Утрински  весник. Говорителката на Европейската комисия Мая Коциянчич казала пред изданието, че ЕС продължава да поддържа активни контакти с македонските политически лидери и да подкрепя диалога, но не предвижда изпращането на специален представител освен досегашните посредници в диалога евродепутатите Иво Вайгъл, Ричард Хоуит и Едуард Кукан и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

"Косово е единствената точка на несъгласие", пише сръбският вестник Данас по повод вчерашното историческо посещение на премиера Александър Вучич в Тирана. "Горд съм, че съм първият сръбски премиер, който дойде на официално посещение в Албания", заяви в Тирана Вучич и добави, че е дошъл в Албания от името на сръбските граждани. Той посочи, че "Сърбия смята и ще продължи да смята Косово за своя съставна част". Сърбия готви отговор на изявленията на косовския външен министър Хашим Тачи, че Прищина скоро ще внесе иск против Сърбия за геноцид, заяви снощи в Тирана Вучич, цитиран днес от вестник Блиц.

Правителството в Атина е оптимистично настроено и смята, че споразумение с кредиторите ще бъде постигнато до 3-ти юни. Европейските му партньори обаче не споделят тези очаквания, коментират гръцките всекидневници.

В. Етнос твърди, че преговарящите страни са на крачка от споразумение, което по всяка вероятност щяло да бъде потвърдено от Еврогрупата до 3-ти юни. "Ключът" за споразумението бил в различната интерпретация на финансовата дупка за тази година, пише в. Вима.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!