Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москов: Работим за бързо намаляване на дълговете на болниците

Министър Петър Москов в Стара Загора
Снимка: БГНЕС

Правителството има ясен икономически план за погасяване на задълженията на многопрофилните болници, след което ще стане възможно те да бъдат извадени от търговския регистър. Това заяви в Стара Загора здравният министър Петър Москов в отговор на въпрос на „Хоризонт“ дали продължава да подкрепя тезата, че е абсурдно болниците да бъдат търговски дружества.
В бъдеще с парите от здравните ни осигуровки, ще бъдат изплащани единствено заплатите на медицинските кадри и лечението на пациентите. Стопанските разходи ще поемат собствениците на болниците - съответно държавата, общината или частникът. Преди това лечебните заведения трябва да бъдат финансово оздравени:
Заедно с финансовото министерство разработваме механизми за намаляване на тези дългове, дори за изплащане на тези дългове в един бърз период от време.
На среща с колектива на Комплексния онкологичен център е постигнато споразумение за функционално обединение с Университетската болница при запазване на юридическата самостоятелност на двете структури. Министър Москов подчерта: 
Националната здравноосигурителна каса от следващата година ще плаща единствено и само на лечебни заведения, които могат да гарантират пълната и кадрова, и апаратурна, и функционална цялост на лечението ви. 
Във връзка с разследването на "Хоризонт" за фалшивата диплома на д-р Вуцов, министърът отговори, че системата в бъдеще ще бъде защитена от електронен регистър на лекарите, който ще е част от електронното здравеопазване в България. Министър Москов отговори на въпроси на онкоболна, измъчена от несъвършенствата на системата и бездушието на лекарите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!