Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищата в Непал подновиха занятия след опустошителното земетересение

| обновено на 31.05.15 в 16:20
Временен учебен център в покрайнините на Катманду
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди деца в Непал се върнаха днес в училище след опустошителните земетресения, взели живота на над 8600 души, съобщи АФП. Властите обявиха днешния ден за начало на учебните занятия след бедствието в страната.

Геета Рана, директор на училище в столицата Катманду, посочи пред Би Би Си:

Трябва да започнем. Нямаме избор, защото образованието означава бъдеще. Ако не започнем сега, това ще окаже въздействие върху бъдещето ни. Затова планираме началото на учебните занятия.

В много райони учебните часове се водят във временни класни стаи от бамбук или палатки на игрищата на разрушените училища. Първи учебен ден след земетресението в Непал

Томоо Хашимото, представител на УНИЦЕФ в Катманду, посочи: Виждаме създаването на поне временни учебни центрове като този тук. Така децата започват да се връщат в училище.

Министерството на образованието планира изграждането на 15 хиляди временни учебни центрове, които ще се ползват в продължение на 2 години до възстановяването на разрушените училища. Близо 8 хиляди училищни сгради бяха напълно или частично разрушени в най-засегнатите области от земетресенията на 25 април и 12 май.

Първоначално учебните дни ще бъдат съкратени и ще включват игри и културни дейности. ООН раздаде образователни комплекти на децата с пъзели и книжки с картинки, чиято цел е да ги отърси от преживения шок по време на бедствието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!