Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Слънчев импулс 2" ще кацне в Нагоя заради лошото време

| обновено на 01.06.15 в 14:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Самолетът "Слънчев импулс 2", който се захранва изцяло със слънчева енергия, ще кацне в японския град Нагоя заради влошените метеорологични условия, съобщи АФП.

Вчера самолетът започна най-дългата част от околосветския си полет - от източния китайски град Нанкин към Хаваите, където трябваше да пристигне след около седмица. Влошените метеорологични условия обаче налагат временно отлагане на полета. Освен попътен вятър за успешния полет е необходимо и продължително безоблачно време.

Късно вчера вечерта пилотът Андре Боршберг съобщи от пилотската кабина:

Преживяването е невероятно. Изчакахме подходящия момент за полета над Тихия океан до Хаваите. Трябва ни благоприятно време, особено сутрин, особено в момента. Ролята на контролния център в Монако е да изготви пълната стратегия на полета, за да мога сутрин да презареждам батериите на самолета.

След днешното обявяване на временното прекъсване инициаторът на полета Бертран Пикар, който е в контролния център в Монако, заяви:

Когато започваме подобен проект, знаем, че няма да е лесен. Ако беше лесен, някой друг щеше да го е реализирал преди нас. Наблюдаваме дъжд и заледяване, което е опасно за самолета ни. Затова решихме да спрем в Нагоя и да изчакаме по-добри метеорологични условия.

Едноместният "Слънчев импулс" лети благодарение на 17 хиляди соларни клетки. Пикар и Боршберг се редуват в пилотската кабина в отделните участъци от полета. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

"Слънчев импулс" започна най-дългата част от околосветския си полет

Самолетът „Слънчев импулс 2“, който се захранва изцяло със слънчева енергия, започна късно снощи най-дългата част от околосветския си полет - от източния китайски град Нанкин към Хаваите, където трябва да пристигне след около седмица. Пътешествието..

обновено на 31.05.15 в 11:49