Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След медицински одит:

Образуват наказателно производство заради смъртта на бебето в Тетевен

| обновено на 02.06.15 в 12:26
Снимка: БГНЕС

Изпълнителната агенция "Медицински одит" ще образува административно-наказателно производство във връзка със смъртта на новородено момиченце в Тетевенската многопрофилна болница от края на април. Изводът в доклада на Агенцията, публикуван от Министерството на здравеопазването, е, че медицинският екип е неглижирал състоянието на плода и е направил пропуски при воденето на раждането на пациентката. Дежурният лекар е преценила неправилно възможностите за вагинално раждане и прилагането на висок форцепс, който се оказал неуспешен. Така е пропусната възможността... да се извърши Цезаровото сечение със значително по-добра прогноза за плода. Приложените методи са довели до механична и биохимична травма на плода, смятат одиторите.

Като непосредствени причини за смъртта на детето са посочени полиорганна недостатъчност в резултат на ДИК синдром и кръвоизлив в храносмилателната система.

Министър Петър Москов се срещна с и.д. кмета на община Тетевен Десислав Цветанов, както и с управителя на болницата, д-р Невелина Ганева, за да се търси решение за излизане от тежкото състояние.

В момента на практика родилното отделение в Тетевенската болница не работи, след като лекарите в него напуснаха. До един месец трябва да стане ясно дали ще бъдат намерени специалисти, които да работят в това отделение. Министър Москов обаче отказа да каже дали става въпрос за вина на лекарката, която е израждала бебето, като каза, че това ще установи прокуратурата:

Констатациите са тежки и говорят за ред нарушения при спазване на процедури, при спазване на алгоритъм, при избор на поведение. Справедливост трябва да има. Липсата на компетентност или на човешко отношение трябва да бъде санкционирана. Наистина ви моля всички заедно да не участваме в организиране на линч срещу лекар. Не мога да констатирам лекарска грешка или вина. Констатацията на Агенция "Медицински одит" гласи следното: "Поведението е неправилно още от постъпването на бременната в отделението. Наблюдаването на хода на раждането е непълно. Допуснати са пропуски, неглижирано е състоянието на плода в хода на раждането". От тук нататък конкретният случай е ангажимент на прокуратура и съответно специализираните органи, които да дадат справедливост и за хората, и за работещите, коментира здравният министър.

Москов допълни, че следващата седмица ще бъде инициирана среща със завеждащи на акушеро-гинекологични отделения, на които ще бъдат обсъдени промени в стандартите и проследяването на бременността на родилките. Министър Москов каза още, че в страната има други шест отделения, които не отговарят на компетентностите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!