Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без нова стратегия за борба с "Ислямска държава" завърши срещата на международната коалиция

Париж Франция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Международната коалиция за борба с джихадистката организация ИДИЛ подкрепи военния и политически план на Ирак за освобождаване на завзетите от ислямистите територии. 24 министри и представители на международни организации участваха в срещата на коалицията в Париж, девет месеца след началото на въздушните удари, които не можаха да спрат настъпленията на джихадистите.

С уверения в единство и решителност, но без нова стратегия за борбата с "Ислямска държава" завърши срещата на международната коалиция.
Борбата ще бъде продължителна - наблегна френският външен министър Лоран Фабиюс. Срещата ни даде възможност да мобилизираме ясно коалицията около военното ни и политическо споразумение. Сега трябва да изпълним целите в жизненоважната ни борба срещу ИДИЛ. Борбата ще е дълга, но тук видяхме нужната решимост.
Той съобщи, че коалицията подкрепя иракския план за връщане на завзетата от джихадистите провинция Анбар.
От военна и политическа гледна точка това е добър план - заяви и заместник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.
Двамата подчертаха важността от реформи в Ирак, за да могат всички иракчани (особено сунитите) да се включат в борбата с ИДИЛ. Те увериха също, че продължават подкрепата за политически преход в Сирия, изключвайки възможност за пряка военна намеса там.

Иракският премиер Хайдар ал Абади призова партньорите си за повече помощ. Много думи, малко действия - бе заявил той в началото на конференцията, подчертавайки, че ИДИЛ е заплаха за целия свят.

Участниците обсъдиха мерки за спиране на чуждестранните бойци, набирани в редиците на джихадистите, и за блокиране на финансирането на ИДИЛ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!