Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Община Стара Загора подготвят заповедите за събарянето на 60 незаконно построени ромски къщи

Снимка: Венелина Попова

В Община Стара Загора подготвят заповедите за събарянето на 60 незаконно построени ромски къщи, които се намират на територията на парк "Борова гора", в квартал "Лозенец". Това съобщи за "Хоризонт" кметът на общината Живко Тодоров.

Всички собственици на незаконните къщи обжалват констативните протоколи, с които недвижимата им собственост е определена за премахване, заяви Тодоров. След като кметът подпише заповедите за събаряне, те могат да бъдат обжалвани в съда.

Общо 300 са къщите извън закона в квартал "Лозенец", изградени върху зелени територии, забранени за строителство. На въпрос има ли Общината точна статистика колко са незаконните къщи в квартала, кметът отговори, че освен тези 300, има и други, които отговарят на понятието за търпимост в ЗУТ и не стъпват върху подземни комуникации.

Според архитект Веселин Беров Общината няма точна информация за броя на незаконните постройки, защото такава статистика досега не е водена и може да се окаже, че къщите с необходимата според закона документация от 11 проекта в ромския квартал са много малко.

През юли 2014 година в Стара Загора се проведе първата акция по събарянето на 55 незаконни ромски къщи, а на тяхно място бяха засадени дървета.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!