Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един загинал и четирима ранени при експериментални стрелби в Анево

| обновено на 07.06.15 в 09:46
Снимка: БГНЕС

Един загина, а четирима души бяха тежко ранени при експериментални стрелби на частна фирма на полигона на ВМЗ–Сопот край село Анево.


Загиналият е американски гражданин, двама от пострадалите също са чужденци - американец и канадец, другият ранен  е преводачът на групата и още един български гражданин.

Инцидентът е възникнал при стрелба с гранатомет, като се е взривил некачествен боеприпас.Сигнал за взрива е подаден на телефон 112 в 11.30 часа, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Пострадалите са извозени от Анево в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив от четири екипа на Спешна помощ.  И четиримата пострадали при взривовете в Анево вече са докарани в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив. 

Американският гражданин е в много тежко състояние, съобщи д-р Кирил Атлиев, ръководител звено „Хирургия” в Отделението по спешна медицина на лечебното заведение.

Пострадалият е с липсваща дясна длан, множество разкъсни рани по хода на дясната мишница и предмишница, фрактура на черепа, пневмоторакс в дясна гръдна половина, наранявания по корема и лявото бедро и разкъсни рани по лявата ръка. В момента лекарите оперират ръцете му.

Вторият пострадал е канадски гражданин. Нараняванията при него са на дясното рамо и ходилото на десния крак.

Пострадалите българи са стабилизирани. Единият е с разкъсвания на двете колена, а другият – на ръцете, главата и дясното рамо. Те също са приети в спешно отделение на УМБАЛ „Свети Георги“, като им предстоят допълнителни изследвания и манипулации

Министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи, че единственото общо между инцидента в Анево и ВМЗ-Сопот е полигонът, който се е ползвал. 

„Полигонът се ползва от частна фирма по договор, който е сключен наскоро, с всички необходими заверки, от фирма „Outguns”. Боеприпасът, който се е взривил и е причинил инцидента е бил некачествен и е собственост на фирмата. Той е произведен през 1984 г. от ВМЗ-Сопот и преди 4-5 години е продаден на фирмата”, обясни Лукарски. Той подчерта, че причината за инцидента е свързана изцяло с частни фирми.

Става дума за тежък инцидент при изпитание на военно изделие, но не с работници на ВМЗ и продукт на Оръжейницата, съобщи за Радио Пловдив кметът на Карлово Емил Кабаиванов. 

По думите му полигона в Анево е отдаван от Вазовските заводи под наем на частна фирма, която е провеждала изпитание на военно изделие.   Кабаиванов определи случилото се като тежък инцидент като по думите му кризисна ситуация няма.

Това потвърди и кметът на община Сопот Веселин Личев. Той  увери, че няма опасност от нови взривове.

Няма въобще и причина да има опасност. Това е полигон, където се изнася определено оръжие, тества се, прострелва се, правят се проби и опити и т.н. и след това се прибира. Няма пожар или нещо по-сериозно, което да застраши живота на нашите съграждани, на хората в Анево, в съседното Иганово и т.н.

В оръжейния бизнес рядко се случват нелепи инциденти, в повечето случай става дума за неправилно боравене с боеприпаси и техника, това заяви в интервю за Радио Пловдив Марин Тарев от Сдружението на специалистите по боеприпаси.

На мястото на инцидента са вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, областният управител Розалин Петков и директорът на ОДП - Пловдив Пламен Узунов. 

Директорът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев, който също е на място със свой екип, заяви, че започва проверка, която трябва да установи спазвани ли си условията на труд в полигона. Той уточни, че Инспекцията не е влизала на мястото от няколко години. 

Окръжната прокуратура в Пловдив поема разследването на взрива. Главният прокурор Сотир Цацаров е наредил да бъде изпратен и дежурен екип на националното следствие. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мълния запали пожар в Балкана над село Васил Левски

Мълния запали билото на Балкана над карловското село Васил Левски, съобщиха от РДПБЗН-Пловдив. Пожарът е пламнал преди около час. Жители на селото са сигнализирали на спешния телефон 112.  Огнеборци от Карлово, водени от гл.инсп Тоню Чалъмов - началник на пожарната служба в Карлово и горски служители се качват към билото пеша, за да се опитат да..

публикувано на 16.08.24 в 17:41

МВР награди пожарникари, военни и доброволци от Пловдив

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов награди на церемонията днес 68 пожарникари, граничари, доброволци, горски служители, военнослужещи и граждани,  включили се в овладяване на пожарите, засегнали редица области в страната. С почетен знак на МВР III- та степен бяха наградени директорът на пловдивската пожарна..

публикувано на 16.08.24 в 16:52

Изправят пред съда двама, опитали да подкупят полицай и надзирател

Окръжна прокуратура – Пловдив предаде на съд двама мъже за опит да подкупят затворнически надзирален и патрулен полицай.  Първият случай е с осъден престъпник, предложил 400 лв. надзирател в Пловдивския затвор. Срещу парите той поискал служителят да внесе в килията му цял списък със забранени вещи, подготвени от негови роднини. Надзирателят обаче..

публикувано на 16.08.24 в 16:33

Потушиха пожар край гробището на Бачково

Пожар пламна в сухи треви до гробището на село Бачково, съобщи кметът на селото Христо Калчев. На място са били изпратени два екипа на противопожарната служба в Асеновград.  Бързата реакция на хората и навременната намеса на огнеборците са изиграли ключова роля за овладяване на пламъците.  Към момента пожарът вече е потушен, съобщи кметът Калчев...

публикувано на 16.08.24 в 15:48

Археолози откриха над 500 старинни монети при разкопки в Пловдив

Повече от 500 монети от различни епохи и  златна заготовка за изработка на ювелирни изделия, откриха археолози от Регионален археологически музей в Пловдив. Находките бяха открити при спасителни разкопки в подножието на Стария град.  Проучваният обект е в историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив", която представлява групов паметник..

публикувано на 16.08.24 в 15:12