Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа копка на Център за природо-математически науки в Казанлък

Снимка: Венелина Попова

В Казанлък беше направена първата копка за изграждането на Национален център за природо-математически науки. Той ще бъде база за обучение на талантливи ученици на известния учител по физика Теодоси Теодосиев, но ще се използва и от природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“.

Парите за изграждането на бъдещия център бяха обещани в началото на мандата на кабинета от премиера Борисов и бяха приведени в края на миналата година. Отпусната сума е 489 хиляди лева, инвестиционният проект е на Община Казанлък.  Вицепремиерът Румяна Бъчварова поздрави гражданите и гостите на церемонията по първата копка и припомни:

В самото начало на нашето правителство във фокуса на усилията ни и като основен приоритет беше поставено образованието. Всяка нация, която инвестира в образованието и децата си, всъщност прави най-важната инвестиция. 

Теодосий Теодосиев, който дойде на събитието със закъснение, каза, че този проект чака прекалено дълго за една европейска държава. Защото в казанлъшката гимназия, която е с най-добри резултати по физика в България и с едни от най-сериозните в света, дълги години е нямало кабинет по физика. Според Теодосиев "трагедията е, че ставаме все повече държава с образователна структура от Третия свят". Човешкият ресурс е най-добрият в България и той трябва да се използва добре, призова учителят по физика, сдобил се със заслужена слава.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!