Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъчварова: Иван Чолаков може да бъде отстранен, ако се установи негова вина

Румяна Бъчварова
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова не даде категоричен отговор дали директорът на старозагорската полиция Иван Чолаков трябва да бъде отстранен временно от поста, докато тече прокурорската проверка срещу него за длъжностни престъпления в Първо РПУ в Стара Загора за период, в който Чолаков е бил управлението:

Ако има установени нарушения от негова страна. Всеки такъв констатиран случай с достатъчно аргументирани факти, ще се действа по този начин.

Според вътрешния министър, Иван Чолаков може да бъде отстранен, ако проверката констатира негова вина. Това на практика обаче означава той самият да контролира цялата информация, която прокуратурата изисква от полицията по случая. 

Бъчварова отказа да коментира ревизионния доклад на Инспектората на МВР, който констатира, че за периода 2006-2013 година в Първо РПУ в Стара Загора  за 4000 административно-наказателни акта или не са били издадени наказателни постановления или не са придвижени по съответния ред и държавата е ощетена с 250 хиляди лева. Половин година по-рано самият Иван Чолаков е разпоредил такава проверка, но тя очевидно не е била изпратена с данни за престъпления в прокуратурата.    


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!