Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За спешни промени в организацията на родилната помощ у нас настояват от "Родилница"

| обновено на 11.06.15 в 15:15
Снимка: БГНЕС

Организацията "Родилница" настоява за спешни промени в организацията на родилната помощ у нас.

В отворено писмо до здравния министър Петър Москов от "Родилница" искат спешна среща, за да представят на министъра свидетелства за грубо отношение, психотормоз и физическо насилие над родилките. В писмото е посочено също, че докладът на Агенция "Медицински одит" за случая с починало новородено в Тетевен, определя като нарушения практики, които са обичайни за много български болници. От сдружението настояват министерството да излезе с нарочен документ, който да забранява тези практики и да предвижда санкции за прилагането им. 

Има нужда от дългосрочен план с конкретни мерки и срокове, но най-спешната мярка за защита правата на раждащите жени у нас, е да им се разреши да постъпват за раждане в болница с придружител, смята Нели Мутафова, зам.-председател на  "Родилница":

Ние отдавна мислим по въпроса какво би могло да се направи за намаляване на насилието по време на раждане и най-бързото и най-евтино решение би било да се разреши присъствието на придружител. На предните писма имахме учтив отговор, че ситуацията не налага някакви мерки, защото е достатъчно добре регламентирано законодателно като права и това е вярно. Законодателно всичко е супер, но в момента, в който една раждаща жена влезе в болницата, няма права, освен да слуша какво ѝ се казва.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!