Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален протест на полицаи, пожарникари и надзиратели

Полицаите, пожарникарите и надзирателите в затворите излизат на национален протест заради пенсионната реформа. Недоволни служители от цялата страна се събират в 17 часа в градинката пред МВР, за утре е предвидено шествие покрай Министерския съвет и Народното събрание. В неделя протестиращите ще издигнат палатков лагер пред сградата на парламента. Към протеста ще се присъединят служители на Министерството на отбраната и много граждани. 

Униформените протестират срещу отпадането на социалните придобивки и ранното пенсиониране в сектор „Сигурност”. Според предлаганите реформи от догодина служителите на МВР и надзирателите ще се пенсионират на 52 години и 10 месеца, като всяка следваща година възрастта трябва да расте с по 2 месеца, докато стане 55 години. 

Снимка

Полицаите са недоволни от липсата на гратисен период, който ще позволи пенсиониране по сегашните условия. В предложените от правителството промени в Кодекса за социално осигуряване е записано, че пенсия по старите правила в следващите три години ще има само за тези, които към 31 декември 2015 г. имат необходимия стаж. Според НОИ това са максимум 1200 души, затова синдикатите настояват гратисният период да важи за всички служители. 

Освен срещу пенсионната реформа униформените недоволстват и срещу продължаващата повече от години полицейска операция по границата с Турция, заради която се командироват служители от границата. От синдиката настояват и за "незабавно прекратяване на импровизациите в реформа на МВР и изваждане от анонимност на експертния съвет, работещ по нея".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След пожара заводът за хартия в Стамболийски затваря от 1 октомври

За поредна нощ с тежка миризма в Стамболийски след пожара преди три дни съобщиха жители на града. По този повод днес кметът на града Петър Неделев разговаря с директора на завода за хартия Александър Криклер, който го е уверил, че от 1 октомври предприятието спират за голям ремонт.  Според хората в града миризмите са били тежки и задушливи. Те..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Общината има 1 месец, за да отстрани пропуските по проекта за Небет тепе

След като комисия от Министерството на културата върна проекта за реставрация и консервация на Небет тепе, днес ръководителят на проекта инж. Таня Петкова коментира пред Радио Пловдив, че пропуските ще бъдат отстранени лесно. „Като цяло става дума за консервационно-реставрационни работи. Засягат фугирането на крепостната стена, насипи,..

обновено на 27.09.24 в 15:10

Разширяват зоните за платено паркиране в Карлово

В Карлово се разширява обхватът на зоните за кратковременно паркиране от 1 октомври.  Към платените зони се включват още три улици в широкия център на града -  ул. „Пазарна“ в частта, заключена между ул. „Ген. Карцов“ и  ул. „Тодор и Ана Пулеви“, ул. „Екзарх Йосиф“ в частта, заключена между ул. „Пазарна“ и  ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Капитан Д...

публикувано на 27.09.24 в 14:56

Двама младежи са в болница след сбиване в Пазарджик

Двама младежи са в болница, след като се сбиха в парк в пазарджишкия квартал „Младост“. След сигнала за сбиването със случая се заели полицаи от Криминална полиция и Детска педагогическа стая в РУ-Пазарджик.  Оказало се, че момчетата се скарали и скандалът прераснал в побой. В резултат и двамата са получили травми в лицето и главата и са били..

публикувано на 27.09.24 в 12:11

Пациент с туларемия е лекуван в МБАЛ-Пазарджик

Заболяването се среща рядко, но е потенциално опасно. Причинява се от бактерия.  “Източник на инфекцията за човека са различни мишевидни гризачи, зайци и кърлежи. Заразяването на човека става по различни механизми – при ухапване от кърлежи, при пряк контакт /дране на животни/, при консумация на храни, заразени с екскременти на гризачи, по..

публикувано на 27.09.24 в 11:53