Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата българска историческа опера "Борислав" ще бъде представена на "Царевец"

Първата българска историческа опера "Борислав" е включена в афиша на традиционния Летен оперен фестивал "Сцена на вековете" във Велико Търново. Тя ще бъде представена в крепостта "Царевец" сред останките от двореца на средновековните български владетели.

Община Велико Търново, Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов" и Софийската опера и балет са организатори на фестивала, който тази година ще се проведе от 24-ти юли до 1-ви август.

Операта "Борислав" по едноименната драма на Иван Вазов и музика на маестро Георги Атанасов ще бъде представена на "Царевец" повече от 100 години, след като композиторът я създава. Постановката е на директора на Софийската опера Пламен Карталов, правена е специално за фестивала във Велико Търново и е посветена на  830-ата годишнина от въстанието на Асеневци и възобновяването на българската държава.

В афиша на "Сцена на Вековете" са включени още операта "Борис Годунов" от Модест Мусоргски и три балетни постановки. Всички спектакли под открито небе ще бъдат с начален час 21.00 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!