Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според социологическо проучване, пловдивчани искат нов кмет

Изключително високи очаквания за нов кмет на следващите избори имат пловдивчани, анкетирани в проучването на агенция "Барометър България", сочат данните на изследването, проведено в периода 3-8 юни 2015г. 

Проучено по телефона е мнението на 678 пълнолетни пловдивски граждани, посочват от агенцията. На един от въпросите - има ли нужда града от нов кмет, 71% от анкетираните отговарят утвърдително, 12,2% смятат, че не трябва да има нов градоначалник, а 16,8 % не могат да преценят.

Оценката за работата на кмета е малко над среден 3, коментира данните агенция "Барометър България". Според тях, респондентите дават по-висока оценка за работата на общинския съвет, отколкото на кмета. Средният резултат по шестобалната система за кмета е 3,28, а за съвета – 3,4. 

Същевременно, анкетираните като цяло одобряват най-много развитието на централната част на Пловдив, което се явява големият позитив от работата на общинската управа според 18,6% от тях. 

Като постижение пловдивчани определят инфраструктурата – 16,4%, оправянето на градската градина – 13%, избора на Пловдив за културна столица на Европа – 10,2%, зоните за спорт и фитнес – 9,6%, главната улица, която е пешеходна зона – 9,3%, и подобряване на чистотата – 3,8%, анализира агенцията. 

Лисата на работни места и корупцията обаче са определени като едни от основните проблеми, с които не се е справила общината. Тези тези недостатъци са изтъкнати съответно от 33,5% и от 24,5%. Анкетираните също така определят като голям проблем инфраструктурата в периферията (20,8%) – докато в централната част на града това е посочено като позитив, то в крайните квартали не е работено. Там също има и проблеми с чистотата, посочват 15%, и с мръсния въздух – 11,8%. 15,8% пък определят за проблем високите местни данъци. 

"Никакво развитие за кварталите" е проблем, посочен от 10,8% от анкетираните, проблем с ромите – от 9,1%, затварянето на Белодробната болница – 8,3 %, задръстванията – 7,7%. 7,2% от анкетираните усещат липса на сигурност, а 6,2% смятат за проблем присъединяване на села към община Пловдив, коментира резултатите от проучването си агенция "Барометър България". 

На пресконференция в БТА в неделя агенция „Барометър България“ представи данните от социологическо проучване за нагласите и очакванията на гражданите към местната власт в пет големи български общини. Директорът на „Барометър България“ Николай Николов обясни за спецификата на проблемите, които посочват анкетираните в различните населени места. Общините, които са изследвани, са София, Пловдив, Русе, Стара Загора и Велико Търново.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушен е пожарът в Априлци

Пожарът край пазарджишкото село Априлци е потушен. Огънят тръгна в късния следобед вчера от покрайнините на селото и бързо навлезе в горския масив. В гасенето се включиха противопожарни екипи от Пазарджик, Панагюрище и Пловдив.  Борбата с огъня е продължила до 2 часа тази сутрин. Общата му площ е 2 300 декара, като 1300 от тях са горска площ, а другите..

публикувано на 19.07.24 в 07:02

Пожарът край Априлци е ограничен

Ограничен е пожарът край панагюрското село Априлци. Няма опасност за селото. По-рано през деня там се запалиха горски масив и сухи треви около него. В гасенето се включиха всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки.  За гасенето се..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23