Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 години лишаване от свобода за смъртта на трима младежи в катастрофата край Луковит

Окръжният съд в Ловеч осъди на 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим Хуриет Сюлейманов, причинил преди година край Луковит катастрофа, в която загинаха трима младежи.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

Съдът призна Хуриет Сюлейманов  за виновен заради това, че е нарушил Закона за движение по пътищата, като с превишена скорост се е движил в насрещната лента без да се  е налагало да заобикаля или изпреварва друго превозно средство. По този начин Сюлейманов е причинил смърт по непредпазливост на 20-годишните Владислав Горанов, Николай Ненков и Цветелина Таслакова и средна телесна повреда на Иван Иванов. Сюлейманов никога не е имал шофьорска книжка и има издадени 12 присъди, повечето от които за нарушение на Закона за движение по пътищата. Освен това той е избягал от местопроизшествието, укрил се е, а по-късно е напуснал страната. Майките на две от жертвите заявиха след обявяване на присъдата:

Като майка за мен няма присъда, която да е адекватна.

Няма как тази присъда да ме удовлетворява, защото детето ми, единственият ми син, го няма вече, но това е максимално предвиденото наказание и смятам, че в памет на децата, трябваше да бъде четена точно такава присъда.

Служебният адвокат на Сюлейманов поиска наказание под десет години лишаване от свобода и каза, че ще обжалва присъдата:

Безспорно престъплението е много тежко, но разчитам, че има и смекчаващи вината обстоятелства, които не бяха отчетени.

От прокуратурата поискаха Европейска заповед за арест на Сюлейманов. Той беше обявен за общодържавно издирване и делото се гледаше задочно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!