Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньорски синдикат настоява за свежи пари в "Мини Марица-изток"

Владимир Топалов
Снимка: БГНЕС

Миньорският синдикат към КТ „Подкрепа“ настоява за свежи пари в "Мини Марица - изток". Лидерът на синдиката Владимир Топалов заяви, че ще има брожения в дружеството, ако близо 1 милиард лева, които двете американски централи дължат на мините, бъдат прихванати от дълга на НЕК към "AES Гълъбово“ и "Контур Глобал Марица-изток 3“.

Изчистването на взаимните задължения между отделните субекти в системата, както загатна министър Теменужка Петкова през март, не устройва въгледобивното дружество, което има остра нужда от свежи пари за производство и инвестиции, твърди Топалов. Миньорските синдикати настояват КЕВР да преразгледа решението си и да отпусне квота на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ на регулирания пазар, за да може да бъде гарантирана сигурността на националната енергийна система. Топалов попита как централата, която сега е извадена 100 процента на свободния пазар, ще може да бъде заставена в екстремни ситуации да доставя ток на системата. Освен това през 2018 година тя има да плаща главница по японския заем за сероочистващите инсталации. 

Договорите с двете американски централи пречат за пълната либерализация на енергийния пазар, с която България закъснява. Синдикатите искат да се огласи отговорът от Европейската комисия, ако вече е получен, дали договорите за преференциални цени с американските централи представляват скрита държавна помощ.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!