Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

130 млн лева е печалбата на "AES-Гълъбово" за 2014 година

Оливие Маркет
Снимка: Венелина Попова

130 милиона лева е печалбата на ТЕЦ "AES-Гълъбово" за 2014 година, съобщи Оливие Маркет, изпълнителен директор на американската компания за България.  Досега тя е изплатила на банките кредиторки 30 процента от задълженията. Инвестицията за строежа на централата е два милиарда и 500 милиона лева. 

14-те процента намаление на цената за разполагаемост ще влязат в сила след изпълнението на договореностите с кабинета, които включват разплащането на НЕК към централата , което към днешна дата е 220 милиона евро. От своя страна AES дължи на мини "Марица изток" 22 милиона евро за доставка на въглища. 
На въпрос на "Хоризонт" дали в други страни, където имат инвестиции могат да постигнат чиста печалба над 40 на сто от приходите, каквато реализират в България Иван Цанков, търговски директор на компанията отговори:
Да се гледа само печалбата не е правилно. Печалбата трябва да се съотнася към размера на направената инвестиция. Така, че това, което трябва да се гледа, е възвръщаемостта на самия проект. В нашия случай този процент е около 10 в момента. Вътрешната норма на възвръщаемост на този проект е 10 %.
Търговският директор потвърди, че първоначалният договор с AES е  подписан от кабинета "Костов", но е безусловно подкрепян от всички останали правителства след него. 
Представен беше и проект за депото на централата, в което са инвестирани 93 милиона евро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!