Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери се събират в понеделник заради кризата в Гърция

Лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) ще се съберат извънредно в понеделник, за да потърсят изход от гръцката дългова криза. Снощните преговори между финансовите министри от Еврогрупата не доведоха до позитивен резултат.

Председателят на групата Йерун Дейселблум заяви, че Атина все още има шанс да издейства удължаване на спасителната програма, но добави:

Никакво споразумение още не се вижда на хоризонта. Към момента твърде малко мерки са предложени и оценени като надеждни и сериозни. Следователно преговорите през последните седмици не напреднаха.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че различията с партньорите от еврогрупата се отнасят до разходи в размер на половин процент от брутния вътрешен продукт, но страната му вече е направила "гигантски" жертви през последните пет години:

Истинската причина за прекъсването на преговорите преди няколко дни беше, че представителите на институциите казаха на нашите делегати, че нямат мандат да преговарят за това конкретно малко разминаване. Освен това те отказаха да обсъждат нашите предложения за размяна на дълг.

По-рано ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди, че Атина няма да получи отсрочка за издължаването на 1,6 милиарда евро, които трябва да бъдат платени до 30-и юни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Без споразумение приключиха преговорите за гръцката криза в Люксембург

Без напредък по кризата с гръцкия дълг приключи срещата на финансовите министри от еврозоната в Люксембург. Все още е възможно споразумение и удължаване на програмата за спасителна помощ до края на месеца, каза председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум..

публикувано на 18.06.15 в 21:07