Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна среща на върха в Брюксел ще търси решение за Гърция

Спасяването на Гърция от фалит е темата на извънредната среща на върха в Брюксел тази вечер. Държавните лидери на страните от еврозоната ще разговарят с гръцкото правителство по условията за предоставяне на спасителен транш от 7,2 милиарда евро. 

Техническите срокове за сделка тип „пари срещу реформи“ вече изтичат и банките в Гърция биха останали без капитали, ако Атина не получи помощта до осем дни. Освен лидерите на 19 държави, ще присъства и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Целта е да се изяснят позициите и последиците от нашите решения, обясни председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който организира срещата:

Трябва да спрем с илюзиите, че има магическо решение на ниво лидери. Срещата на върха не е финална и няма да има подробни технически преговори. Те са работа на финансовите министри. Наближава моментът, в който гръцкото правителство трябва да избере или да приеме едно добро предложение за подкрепа или да се насочи към фалит.

Преди премиерите и президентите от еврозоната да се съберат вечерта, по обед предстои среща на финансовите министри. Гръцкото правителство ще представи поредния си алтернативен план пред кредиторите следобеда. Досега нито една от идеите на СИРИЗА не бяха приети като сериозни, а директорът на МВФ Кристин Лагард призова да се възстанови диалогът между възрастни хора в стаята. 

Гръцкото предложение е получено и е добра основа за постигане на напредък на срещата на еврозоната, написа в туитър Мартин Зелмайр, началник на кабинета на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Срещата ще бъде предшествана от разговори на гръцкия премиер Алексис Ципрас с председателя на Европейската комисия и ръководителите на Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Еврогрупата.
Отделно Управителният съвет на Европейската централна банка ще обсъжда извънредно увеличаване на спешната финансова помощ за гръцките банки. Те са под сериозен натиск, след като клиентите им изтеглиха милиарди от своите депозити.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!